prodaja poluvodiča

SAD proširio sankcije Rusiji, na udaru i tvrtke bazirane u Kini

12.06.2024 u 19:55

Bionic
Reading

Sjedinjene Države u srijedu su značajno proširile sankcije Rusiji, uključujući i ciljanje tvrtki baziranih u Kini koje Moskvi prodaju poluvodiče

Između ostalog, američko ministarstvo financija poručilo je kako povećava „rizik sekundarnih sankcija za inozemne financijske institucije koje surađuju s ruskom ratnom ekonomijom”, zaprijetivši im time gubitkom pristupa američkom financijskom sustavu.

SAD želi i ograničiti sposobnost ruske vojne industrije da koristi određene usluge američkog softvera i informacijskih tehnologija. Sankcionirano je više od 300 pojedinaca i entiteta u Rusiji i šire, uključujući u Aziji, Europi i Africi.

Ministarstvo gospodarstva odvojeno je priopćilo kako sankcionira tvrtke iz Hong Konga koje Rusiju opskrbljuju poluvodičima, poduzimajući korake koji bi mogli utjecati na dotok gotovo 100 milijuna dolara vrijedne opreme Moskvi.

„Današnje akcije udaraju na preostale puteve za međunarodne materijale i opremu, uključujući i njihovo oslanjanje na kritičnu opremu iz trećih zemalja”, priopćila je ministrica financija Janet Yellen.

SAD je to objavio na dan kad je predsjednik Joe Biden krenuo na skup formata G7 na jugu Italije. Jedan od glavnih prioriteta sedmero čelnika bit će jačanje podrške Ukrajini, sada u trećoj godini otpora ruskoj invaziji.