kreditni rejting

S&P poboljšao izglede BiH zbog političke stabilizacije i napretka prema EU-u

  • Autor: I.V./Hina
  • Zadnja izmjena 06.02.2023 17:41
  • Objavljeno 06.02.2023 u 17:42
Ilustracija

Ilustracija

Izvor: Pixsell / Autor: Armin Durgut/PIXSELL

Vodeća svjetska agencija za rejtinge Standard and Poor's (S&P) potvrdila je dugoročni kreditni rejting BiH na B/B te revidirala dugoročne izglede zemlje sa stabilnih na pozitivne zbog poboljšanja političkih prilika, brze uspostave vlasti nakon zadnjih općih izbora i stjecanja statusa zemlje kandidatkinje za EU

"Pozitivni izgledi odražavaju naše stajalište da bi se potencijalno manje konfrontirajuće domaće političko okruženje trebalo zadržati tijekom sljedeće godine", naveli su iz S&P. Pojasnili su kako će se udio duga u BDP-u zadržati na 22 posto do kraja 2023. godine, uz razmjerno niske kamate i duge rokove dospijeća vjerovnicima.

Rejting agencija dodala je da je ojačala stabilnost u Bosni i Hercegovini posljednjih mjeseci, s razmjerno 'pravodobnim formiranjem vlade na državnoj razini nakon općih izbora u listopadu 2022. te se očekuje da će gospodarstvo zemlje nastaviti rasti u 2023., iako sporijim tempom'. S&P procjenjuje da će gospodarski rast BiH u 2023. godini iznositi jedan posto.

U izvješću o rejtingu pozitivnim je ocijenjeno da je BiH u prosincu dobila status kandidata za članstvo u EU, dok se 'smanjila vjerojatnost da će se Republika Srpska – jedan od dva glavna entiteta koji čine zemlju – povući iz ključnih državnih institucija'.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!