dobra vijest

S&P i Moody's potvrdili kreditni rejting Raiffeisen Bank Internationala

04.03.2022 u 11:36

Bionic
Reading

Bonitetne agencije S&P i Moody's potvrdile su kreditni rejting austrijskog Raiffeisen Bank Internationala

U S&P-u navode da ruska invazija na Ukrajinu ima negativan utjecaj na tržišta i banke u obje zemlje, uz to što će dosad neviđene sankcije poremetiti financijske tokove.

No isto tako očekuju da će Raiffeisen Banking Group (RBG) i njihova ključna podružnica Raiffeisen Bank International (RBI) komotno apsorbirati inicijalni komercijalni, ekonomski i franšizni utjecaj nastao nakon ruskog napada na Ukrajinu.

'Vjerujemo da RBG-ovi profiti i značajan kapital pružaju dovoljan amortizer u odnosu na gubitke iz Ukrajine i Rusije. Naš rejting obuhvaća i činjenicu da će nastati dodatni troškovi, ali RBG-ova bankarska mreža u Austriji i srednjoj Europi, sa svojom likvidnošću, dobiti i kapitalom može komotno apsorbirati negativne utjecaje', pišu u S&P-u.

Na istom su tragu i analitičari Moody'sa te kažu da će RBI-jeva profitabilnost biti trajno narušena zbog sankcija i rata, no i kako će RBG, ako se za to pokaže potreba, pomoći dodatnom likvidnošću i kapitalom.

'Moody's vjeruje u RBG-ovu financijsku otpornost koja je znatno ojačana u proteklim godinama kao rezultat poboljšane solventnosti u bankama članicama grupe', priopćeno je.