ZRAČNI PRIJEVOZ

Ryanair skromno raste i upozorava na Brexit

26.07.2016 u 08:37

Bionic
Reading

Irski diskontni zračni prijevoznik Ryanair u proteklom je tromjesečju ostvario blagi rast neto dobiti u odnosu na isto razdobolje lani, no upozorio je da bi Brexit mogao utjecati na njegovu godišnju dobit

Ryanairova je dobit prije oporezivanja od travnja do lipnja 2016. godine u usporedbi s istim razdobljem godine ranije uvećana za četiri posto, na 256 milijuna eura. Prihodi su mu uvećani za dva posto, na 1,68 milijardi eura, pokazalo je financijsko izvješće te kompanije.

Iz Ryanaira napominju da im je poslovanje pogođeno ’stalno prisutnom nestabilnošću na tržištima, proizišlom iz terorističkih incidenata i opetovanim štrajkovima kontrole letenja, kao i slabljenjem funte nakon britanske referendumske odluke o napuštanje Europske unije’.

‘Nedavna odluka Britanaca na referendumu o napuštanju EU-a bila je i iznenađenje i razočaranje. Očekujemo da će takav ishod rezultirati značajnim razdobljem političke i gospodarske neizvjesnosti kako u Britaniji, tako i u EU. Ta neizvjesnost bit će štetna za gospodarski rast i povjerenje potrošača’, ističe se u priopćenju irskog prijevoznika koji se zauzimao za ostanak Britanije u EU.

Potvrdili su ranije smjernice prema kojima u ovoj poslovnoj godini očekuju rast dobiti od 12 posto, na između 1,375 i 1,425 milijardi eura, upozorivši ipak da ‘nakon Brexita postoje značajni rizici za moguće slabljenje poslovanja u ostatku godine’.

Krajem lipnja iz Ryanaira su već dali naslutiti da će s novim zračnim povezivanjem s odredištima u Velikoj Britaniji idućih mjeseci pričekati zbog neizvjesnosti nakon Brexita.

‘Naš ćemo rast preusmjeravati s britanskih zračnih luka na naše luke u EU, gdje ćemo se više usredotočiti na rast u iduće dvije godine. Ove zime smanjit ćemo kapacitete i frekventnost na mnogim rutama u zračnoj luci London Stansted, no nijednu rutu nećemo ukinuti’, poručili su u najnovijem priopćenju od ponedjeljka.