REVIZIJA AKTIVNOSTI

RWE se povlači iz Adria LNG konzorcija

21.10.2009 u 08:15

Bionic
Reading

Njemačka kompanija RWE potvrdila je da se povlači iz konzorcija Adria LNG te izvijestila da je to povlačenje posljedica RWE-ove trenutne revizije globalnih poslovnih aktivnosti vezanih uz LNG

U priopćenju RWE se navodi kako je ta kompanija, u skladu s obvezujućim pravnim procedurama konzorcija, sve svoje dionice ponudila ostalim članovima konzorcija.

RWE trenutno posjeduje udio od 16,69 posto u tvrtci Adria LNG d.o.o. te pripadajuće rezervirane kapacitete od tri milijarde kubičnih metara plina godišnje.

'Odluka o povlačenju iz Adria LNG konzorcija posljedica je RWE-ove trenutne revizije svojih globalnih poslovnih aktivnosti vezanih uz LNG', navodi se u priopćenju i dodaje da se taj posao značajno razvio tijekom proteklih godina.

Iz RWE-a ističu da im je partnerstvo s Excelerate Energyjem, koje je im je omogućilo pristup jedinstvenoj tehnologiji i globalnom marketingu različitom od konvencionalnog LNG-a, označilo jednu od prekretnica te da je dovršetak RWE-ove transakcije s nizozemskim Essentom otvorilo RWE-u daljnje prilike u europskim LNG projektima.

Ističu također kako je RWE u 'potpunosti svjesna potrebe da se osigura dobava plina hrvatskom tržištu kao i očekivanja javnosti od projekta Adria LNG i njegove uloge strateškog projekta od nacionalnog značaja u nedavno usvojenoj Energetskoj strategiji'.

'Stoga je RWE-ova glavna namjera bila povući se iz projekta, a da se pritom ne utječe na njegov sveukupni uspjeh', navode i dodaju da je odluka o povlačenju donesena nakon dugotrajnih razgovora s ostalim najvećim dioničarima.

'Budući da su hrvatski partneri sad spremni sudjelovati u projektu, te budući da je u pripremi konačne odluke o ulaganju postignut značajan napredak i da su osigurana dovoljna sredstva za financiranje tekućih aktivnosti, RWE vjeruje kako je nastupio pravi trenutak za povlačenje', ističe se u priopćenju njemačke kompanije.

Navodi se kako RWE 'ostaje snažno opredijeljen za hrvatsko tržište, na koje je usredotočena i tvrtkina strategija rasta', te da je RWE prije svega, no ne isključivo, orijentiran na projekte proizvodnje električne energije.

O povlačenju RWE iz projekta Adria LNG, projekta izgradnje LNG terminala u Omišlju, na otoku Krku, ranije su izvijestili iz tvrtke Adria LNG iz koje su istaknuli i kako to neće utjecati na daljnje odvijanje i realizaciju projekta.

Izvijestili su također i da se promjene odnose na vlasnički udio stranih partnera te da je 25 posto udjela i dalje rezervirano za hrvatske partnere.