NOVI PODACI

Ruska nafta srezala udio OPEC-a u indijskom uvozu

24.04.2023 u 14:30

Bionic
Reading

Udio zemalja OPEC-a u indijskom uvozu nafte u fiskalnoj 2022./2023. godini najmanji je u zadnje 22 godine, budući da je skočio indijski uvoz jeftinije ruske nafte, pokazuju podaci dobiveni iz industrijskih izvora

Članicama OPEC-a, uglavnom s Bliskog istoka i iz Afrike, udio na indijskom tržištu nafte smanjen je na 59 posto u fiskalnoj godini zaključno s ožujkom 2023., s oko 72 posto u fiskalnoj 2021./2022., pokazuje Reutersova analiza podataka koji datiraju od 2001./2002.

Rusija je po prvi put pretekla Irak i postala najveći dobavljač nafte Indiji, poguravši Saudijsku Arabiju na treće mjesto u netom završenoj fiskalnoj godini, pokazuju podaci.

Udio OPEC-a smanjio se jer je Indija, koja je u prošlosti rijetko kupovala rusku naftu zbog visokih troškova prijevoza, sada glavni naftni klijent za rusku naftu koja se doprema morem, koju su zapadne zemlje odbacile nakon ruske invazije na Ukrajinu u veljači prošle godine. Indija je uvezla oko 1,6 milijuna barela dnevno (bpd) ruske nafte u 2022./23.godini, što je oko 23 posto od ukupno uvezenih 4,65 milijuna bpd.

Odluka OPEC-a i njihovih saveznika (OPEC+) da smanje proizvodnju u svibnju mogla bi dodatno smanjiti udio OPEC-a u Indiji, trećem najvećem svjetskom uvozniku nafte, u ostatku ove godine ako ruske isporuke ostanu povećane. 'Ruska sirova nafta već je jeftinija od sličnih bliskoistočnih vrsta i čini se da OPEC smanjenjem proizvodnje šteti samome sebi', rekao je analitičar Refinitiva Ehsan Ul Haq. 'To će dodatno smanjiti njegov tržišni udio u Aziji', dodao je.

Veći uvoz ruske nafte povećao je udio zemalja Zajednice neovisnih država (ZND) na rekordnih 26,3 posto, a smanjio udio bliskoistočnih i afričkih zemalja na najnižu razinu u 22 godine, na 55 posto odnosno 7,6 posto.

Usporedbe radi, udio Bliskog istoka u 2021./22. godini iznosio je 64 posto, dok je afrički iznosio 13,4 posto, pokazuju podaci. U 2022./2023., udio zemalja Latinske Amerike smanjio se na 4,9 posto, najnižu razinu u 15 godina.

Izvor: EPA / Autor: ALI HAIDER

Indijski uvoz nafte u 2022/23. porastao je za devet posto u odnosu na godinu ranije, dok su tamošnje državne rafinerije intenzivirale aktivnosti kako bi podmirile rastuću domaću potražnju za gorivom nakon što su se privatne rafinerije okrenule izvozu umjesto prodaje goriva po cijenama ispod tržišnih na domaćem tržištu, pokazuju podaci.

Lokalne rafinerije zajedno su preradile oko šest posto više sirove nafte u 2022./23., oko 5,13 milijuna barela dnevno, pokazuju vladini podaci. Indija je u ožujku uvezla gotovo pet milijuna barela dnevno nafte, neznatno više nego u mjesecu ranije, pri čemu je ruska nafta činila oko 36 posto ukupnog uvoza, pokazuju podaci.

'OPEC-ova odluka o smanjenju proizvodnje pomaže i Rusiji', rekao je analitičar Haq, dodajući da je planirano smanjenje opskrbe podiglo globalne cijene nafte i istodobno smanjilo popuste za rusku naftu u odnosu na referentne vrijednosti Brent i Dubai.

Nekim ruskim teretima cijena premašuje 60 dolara po barelu, gornju granicu koju su nametnule zemlje skupine G7, Europska unija i Australija kako bi ograničile prihode Moskve, a trgovcima omogućile pristup zapadnim brodovima i osiguranju.