rat drugim sredstvima

Rusija zatvara pipe sa svih strana: Zaustavljen tranzit nafte iz Kazahstana u Europu i to zbog navodne 'ekološke štete'

06.07.2022 u 10:35

Bionic
Reading

Rusija je Kazahstanu, državi koja ima velike rezerve nafte, ali ne i izlaz na more, onemogućila izvoz nafte u Europsku uniju zatvorivši im ključni terminal koji se nalazi na jugu Rusije. EU je 2020. godine iz ove države uvozio gotovo sedam posto sirove nafte

Nafta se iz Kazahstana izvozi preko terminala u ruskog lučkom gradu Novorosijsku na obali Crnog mora. Sada je transport preko tog južnoruskog terminala zaustavljen na 30 dana odlukom suda u južnoj Rusiji. Prema informacijama novinske agencije Interfax Rusi za razlog zatvaranja navode potencijalnu ekološku štetu. Treba napomenuti da je između Rusije i njezine susjedne bivše sovjetske republike Kazahstana nedavno došlo do nesuglasica po pitanju rata u Ukrajini, piše Spiegel.

Kazahstan naime nije priznao neovisnost separatističkih republika u istočnoj Ukrajini. Zamjenik šefa kazaške predsjedničke administracije nedavno je izjavio da ta zemlja ne želi biti iskorištena kao zaobilazni put za sankcije i da će se i dalje govoriti o 'ratu u Ukrajini' i graditi odnose s EU-om.

Kroz ovaj ključni terminal pretovari se 80 posto nafte koja se izvozi iz Kazahstana jer ta srednjoazijska država nema vlastiti pristup svjetskim morima. Godišnje je to 67 milijuna tona. Predsjednik Kazahstana Kasim-Žomart Tokajev nedavno je ponudio Europskoj uniji veće isporuke nafte i plina kako bi osigurala energetsku sigurnost.

Iz Kapijskog cjevovodnog konzorcija (CPC) kažu da su prisiljeni provesti odluku suda, ali će se na nju žaliti. Prema službenim informacijama dokumentacija za interventni plan u slučaju izljeva nafte u more nije potpuna. Vlasti su isprva CPC-u dale rok do 30. studenog ove godine za rješavanje ovog problema, ali je na jučerašnjem sudskom ročištu odlučeno da se terminal ipak zatvori.