'neprihvatljivo i neodrživo'

Mali trgovci gorivom najavili zatvaranja nakon Vladine odluke: 'Imamo gubitak od 16,5 milijuna kuna, ovo je ugroza za gotovo 1000 obitelji'

04.07.2022 u 12:47

Bionic
Reading

Vlada RH odlučila je da režim određivanja najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata ostane isti kao i prethodnih 14 dana, a veleprodajne cijene fiksirati na način da sa svim javnim davanjima ne mogu iznositi više od krajnje maloprodajne cijene propisane Uredbom za maloprodajna mjesta izvan autocesta

Litra osnovnog eurodizela na benzinskim postajama koje se ne nalaze na autocestama i u iduća dva tjedna prodavat će se po 13,08 kuna za litru, a osnovnog benzina eurosuper 95 za 13,50 kuna po litri. Plavi dizel prodat će se po najviše 9,45 kuna po litri.

'Ta je odluka neprihvatljiva i neodrživa', poručuju razočarani predstavnici Udruge malih distributera goriva, dodajući da takva uredba podrazumijeva da će mali distributeri kupovati i prodavati gorivo po istoj cijeni.

Najavili su da će sigurno ići u zatvaranje benzinskih postaja, a kažu da to znači ugrozu egzistencije za gotovo 1000 obitelji.

'Zatvaranja slijede u srijedu ili četvrtak, čekamo tekst Uredbe i veleprodajne cjenike. Vladina odluka znači daljnje gubitke jer nisu ukalkulirani naši troškovi, prije svega troškovi prijevoza goriva. Daljnje poslovanje malih distributera pod ovim uvjetima je neodrživo. Za razdoblje od 7. do 20. lipnja ove godine ukupni gubitak članova Udruge, njih 50-ak, za cjenovno regulirane kategorije goriva iznosio je 5,8 milijuna kuna, a procjena gubitka za razdoblje od 21. lipnja do 5. srpnja ove godine iznosi 16,5 milijuna kuna.

Neprihvatljiva je teza o tome da su mali distributeri goriva u prošloj godini ostvarili velike prihode, a nigdje se ne spominju troškovi. Točno je naime da su ukupni prihodi članova Udruge u 2021. godini iznosili dvije milijarde kuna, a troškovi su veći od 1,9 milijardi kuna', ističu iz Udruge malih distributera goriva.

Upozorili su da će ove mjere Vlade izazvati i nestašice goriva, što nikako nije dobro u vrijeme turističke sezone. Ponovno apeliraju na Vladu RH da omogući da se cijena goriva regulira sukladno tržišnim kretanjima.

'Današnja uredba donijet će mnogo problema, mnogi od nas neće imati goriva'

Predsjednik Udruge malih trgovaca naftnim derivatima Armando Miljavac rekao je za Hinu da spas vidi u tome da im država prodaje gorivo iz rezervi po povoljnijim cijenama. 

'Razočarani smo odnosom države prema cijenama goriva. To je loše i za državu i za kupce, a na kraju i za nas distributere. Počet ćemo zatvarati benzinske postaje jer nabavna cijena ne može biti veća od izlazne', rekao je Miljavac te dodao kako uskoro na njihovim postajama neće biti goriva, odnosno da se kod nekih distributera već osjeća manjak.

Tražit će pojašnjenje Vladine odluke od Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja. Do sada su, naveo je, mali trgovci imali gubitak od kune po prodanoj litri goriva, a sada će taj gubitak biti nešto iznad 60 lipa. 

Ukazao je i na skup prijevoz goriva do njihovih postaja, na troškove osoblja i amortizacije objekata.

'Cisterna dizela stoji nas oko 420.000 kuna, gotovo 50 posto više nego prije godinu dana. Ti su troškovi neizdrživi, moramo imati novac da to platimo, a nemamo ga, mnogi danas ne prihvaćaju ni avans', naglasio je Miljavac u razgovoru za Hinu, rekavši i da je njegova branša trenutno najneprofitabilnija branša u Hrvatskoj. 

'Uspješno su poslovali lani'

Ministar gospodarstva Davor Filipović rekao je da će u sljedeća dva tjedna ograničiti veleprodajnu cijenu 'kako bi najveći igrači podnijeli teret u odnosu na male distributere'.

'U protekla dva tjedna nisu zaradili onoliko koliko su mislili zaraditi. U sljedeća dva tjedna Ina im neće povećavati cijene da bi lakše mogli funkcionirati. U okviru Udruge malih distributera 40 je poslovnih subjekata. Ti su subjekti u 2021. ostvarili ukupan prihod od prodaje od skoro 3,5 milijardi kuna i ostvarili su više od 133 milijuna kuna dobiti. Uspješno su poslovali u prošloj godini. Sve to treba uzeti u kontekst i sagledati širi kontekst. Ovo je situacija velike neizvjesnosti i svi moraju preuzeti teret krize na svoja ramena', rekao je Filipović, dodavši da je ovo privremena mjera.

'Na tržištu uvijek najbolje prolaze oni veliki'

Vladinu odluku podržava energetski stručnjak Igor Dekanić te je upozorio da je došlo do energetske krize prouzročene ratom i da sve vlade funkcioniraju po načelima kriznog menadžmenta, što znači da interveniraju iz tjedan u tjedan što je manje moguće. I sam je pretpostavio da ovu odluku mali distributeri neće blagonaklono dočekati jer su sada 'na nuli'.

Rekao je za N1 da će na tržištu oscilirati cijene sirove nafte, ali da će cijena plina u narednom vremenskom razdoblju ići jako gore te da će dobro profitirati opskrbljivači koji su kupili plin prije npr. tri tjedna.

'Dok god rat ne smanji intenzitet, dotad će biti ovako kako jest', ustvrdio je.

Dekanić je dodao da na tržištu vlada načelo po kojemu uvijek najbolje prolaze 'oni veliki'.

'Hrvatski distributeri su mali, a zato će ih Vlada i dalje štititi', kazao je profesor. Na pitanje hoće li onda ovo biti udarac za velike igrače kaže da će 'oni opet protestirati'.

'Najbolje će u ovoj situaciji proći veliki, ali oni američki i bliskoistočni. Oni će mijenjati rusku naftu u Europi, a cijene su visoke. Naši veliki će se opet buniti i reći da se na temelju malih uništava njih. To je klasična priča u ekonomiji', objašnjava Dekanić.