u listopadu

Rusija uvodi izvozne carine kako bi ublažila rast cijena

22.09.2023 u 17:53

Bionic
Reading

Ruska vlada objavila je da će u listopadu uvesti niz izvoznih carina kako bi ublažila rast cijena na domaćem tržištu i poduprla potrošnju.

"Ta će odluka zaštititi domaće tržište od neopravdanog povećanja cijena. Propis se uvodi kako bi se održao racionalan omjer izvoza robe i domaće potrošnje", priopćeno je iz vlade u četvrtak.

Sedam izvora reklo je Reutersu da bi se u državnu blagajnu godišnje moglo sliti dodatnih 600 milijardi rubalja (6,3 milijarde dolara) prihoda od dodatnog poreza na izvoz gnojiva i nekih metala.

Vladin izvor rekao je da mjera ima dvojak cilj - smanjiti pritisak na jačanje cijena na domaćem tržištu i povećati proračunske prihode.

Rusija pokušava popuniti državni proračun koji je u deficitu zbog povećane vojne potrošnje. Ruske kompanije sklonije su pak izvozu koji im povećava prihod, zahvaljujući slaboj rublji, primjećuje Reuters.

Velikim tvrtkama Moskva je već uvela jednokratni porez na neočekivanu dobit čiji je cilj prikupiti 300 milijardi rubalja. U četvrtak vlada je privremeno zabranila i izvoz benzina i dizela kako bi poboljšala opskrbu domaćeg tržišta u vrijeme žetve i ublažila rast cijena.

Nove izvozne carine obuhvatit će proizvode s najvećim udjelom u ruskom bruto domaćem proizvodu (BDP), uz izuzetak nafte, plina, žitarica, drvne građe, strojeva i opreme i starog željeza, prema izvorima.

Carine se neće naplaćivati ​​ako rublja ojača i ako se za dolar bude moralo izdvajati manje od 80 rubalja. Trenutno za dolar treba izdvojiti oko 96 rubalja.

Prag koji će aktivirati naplatu carina, po stopama u rasponu od četiri do maksimalnih sedam posto, iznosit će više od 95 rubalja dolar, utvrdila je vlada.

Izvoz gnojiva nosit će izvoznu carinu od najviše 10 posto.