OTETO PROKLETO

Rusija u izvještaj o rekordnoj žetvi uključila i žitarice s područja okupirane Ukrajine

14.12.2022 u 16:00

Bionic
Reading

Rusija je izvijestila o rekordnoj žetvi žitarica, dok se u isto vrijeme nosi s optužbama da je pokrala usjeve s okupiranih ukrajinskih teritorija.

"Do danas je požnjeveno 159 milijuna tona bruto. Očekujemo da će to neto iznositi oko 150 milijuna tona", rekao je ruski ministar poljoprivrede Dmitrij Patrušev.

Žito s ukrajinskog teritorija koji je Rusija nezakonito anektirala kršeći međunarodno pravo, navodno je uključeno u ukupni rezultat.

Ukrajina je više puta optuživala Rusiju za krađu žita u velikim razmjerima.

Američka svemirska agencija NASA izvijestila je u studenom da se na temelju analize satelitskih snimaka vidi da je Rusija već požnjela 5,8 milijuna tona pšenice s okupiranih ukrajinskih područja u vrijednosti od oko milijardu dolara.

Međutim, čak i ako se isključi pokradeno žito, čini se da su rezultati žetve značajno bolji u usporedbi s prošlom godinom kada je požnjeveno oko 120 milijuna tona žitarica.

Prethodna rekordna žetva u Rusiji je bila 2017. godine s prinosom od 135 milijuna tona. Petrušev je ustvrdio i da je u 2022. požnjeveno ili ubrano i više šećerne repe, soje, uljane repice, krumpira, voća i povrća, nego prošle godine.

Rusija je među vodećim svjetskim izvoznicima žitarica i uspješna ruska žetva ima veliki utjecaj na cijene žitarica na međunarodnom tržištu.

Cijene žitarica značajno su porasle ove godine, velikim dijelom potaknute utjecajem rusko-ukrajinskog rata i ruske pomorske blokade ukrajinskih crnomorskih luka.

Moskva je najavila planove za udvostručenje izvoza žitarica u 2023. godini.