borba s globalnim igračima

Rusija planira strože kazne za tehnološke kompanije

26.11.2018 u 11:38

Bionic
Reading

Rusija planira nametnuti strože novčane kazne tehnološkim tvrtkama koje ne poštuju ruske zakone, kaže za Reuters tri izvora upućena u te planove, čime je podignut ulog Kremlja u borbi s globalnim tehnološkim divovima poput Facebooka i Googlea

Tijekom posljednjih pet godina Rusija je uvela strože zakone za regulaciju interneta, kojima se zahtijeva da tražilice brišu neke rezultate pretraživanja, da usluge za slanje poruka dijele svoj ključ za šifriranje sa sigurnosnim službama te da društvene mreže pohranjuju osobne podatke ruskih korisnika na servere unutar zemlje.

Planovi za uvođenje oštrijih kazni sadržani su u dokumentu koji je za konzultacije pripremila vlada ruskog predsjednika Vladimira Putina, a koji je poslan tvrtkama te industrije kako bi dobili povratnu informaciju, kažu tri izvora upoznata s nacrtom tog dokumenta.

Trenutno, jedini alat koji Rusija ima na raspolaganju kako bi osigurala provedbu zakona su novčane kazne, koje obično dosežu tek nekoliko tisuća dolara, ili blokadu uvredljive internetske usluge, što je opcija prožeta nizom tehničkih poteškoća.

Sada se predlaže da tvrtka koja ne ispoštuje zakonska pravila podliježe novčanoj kazni u vrijednosti od jedan posto godišnjeg prihoda te tvrtke u Rusiji, prema izvorima i kopiji dokumenta koji je vidio Reuters. Kremlj nije odgovorio na zahtjev za komentarom.

Predstavnik regulatora državnih telekomunikacija Roscomnadzora Vadim Ampelonskij izjavio je da ne može ništa komentirati, jer ta agencija nije bila uključena u izradu zakona.

Ruski regulator Roscomnadzor već je nekoliko puta optužio Facebook i Google da se ne pridržavaju ruskih zakona. Nadalje, blokirao je pristup LinkedInu 2016. godine, a pokušao je to učiniti u travnju i usluzi za šifrirano slanje poruka Telegram.

Googleov predstavnik u Rusiji odbio je komentirati optužbe ili prijedlog novih novčanih kazni, kao niti direktori Facebooka i Telegrama.

Baš kao i zakonodavci i dužnosnici u SAD-u i EU, Rusija se bori s izazovom na koji način ograničiti snagu tehnoloških kompanija koje su prikupile veliko bogatstvo i goleme baze podataka.

Prijedlog nametanja plaćanja kazni u visini od 1 posto godišnjeg prihoda ostvarenog u Rusiji može dovesti do znatnih novčanih kazni. Primjerice, Googleova ruska podružnica u 2017.godini imala je prihod od 45,2 milijarde rubalja (687 milijuna dolara), prema SPARK bazi podataka koja prikuplja podatke iz poslovnih registara.

Prema predloženim izmjenama i dopunama, tehnološke tvrtke bi mogle biti i više puta terećene novčanim kaznama, za svaki put kad se utvrdi da su počinile prekršaj.

Za usporedbu, prema sada važećem zakonu, maksimalna kazna s kojom se Google u Rusiji može suočiti oko trenutno aktualnog slučaja je 700.000 rubalja (10.595 dolara). Taj slučaj odnosi se na optužbe da Google, u vlasništvu Alphabet Inc-a, nije udovoljio zahtjevima za uklanjanjem rezultata pretraživanja određenih organizacija čije su aktivnosti u Rusiji zabranjene.