NEČASNA TITULA

Rusija najkorumpiranija zemlja na svijetu

  • Autor: L.F.
  • Zadnja izmjena 11.12.2008 10:58
  • Objavljeno 11.12.2008 u 10:58
korupcija

korupcija

Izvor: tportal.hr / Autor: arhiva

Tvrtke sa sjedištem u Rusiji u najvećoj mjeri plaćaju mito kako bi osvojile posao u inozemstvu, priopćila je svjetska organizacija za borbu protiv korupcije Transparency International (TI)

U istraživanju objavljenom u utorak TI najgore su prošle, uz Rusiju, Kina, Meksiko, Indija, Brazil i Italija. S druge strane, kompanije iz Belgije i Kanade najmanje od svih se koriste u potplaćivanju u poslovanju. U istraživanju je učestvovalo 2,742 izvršna direktora iz 26 zemalja koji su ocjenjivali je li i u kojim uvjetima potrebno plaćati mito kad posluju sa inozemnim kompanijama.

TI je prema dobijenim rezultatima, rangirao 22 najveće svjetske zemlje na skali od jedan do deset, gdje je sa deset označena zemlja čije kompanije su najmanje sklone mitu. Rusija je zauzela posljednje mesto.

'Korupcija je zahvatila sve razine ljudskog društva - od svakodnevnog života do visokih dužnosnika', rekao je analitičar Moskovskog centra za političke tehnologije, Sergej MihejevKada je riječ o privrednim sektorima u kojima je mito normalna pojava, na prvom mjestu je naftna industrija i rudarstvo, slijede projekti u javnim radovima, građevinarstvo i poslovanje sa nekretninama. A sve je više nečasnih radnji i u bankarstvu

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!