VELIKA PRERASPODJELA

Rusija izgubila dominaciju nad plinom. Nove sile su SAD i Katar, a dobitnik je i Hrvatska

28.04.2023 u 06:25

Bionic
Reading

Uloga Rusije kao globalnog energetskog igrača smanjit će se, a SAD i Katar predvode niz zemalja koje su spremne zauzeti njezinu poziciju, tvrde analitičari. Među dobitnicima preraspodjele u energetskom sektoru je i Hrvatska jer raspolaže važnom infrastrukturom

'Globalni udio Rusije u opskrbi LNG-om gotovo će sigurno pasti u ovom desetljeću', rekao je za CNBC Henning Gloystein, direktor za energiju, klimu i prirodne resurse u konzultantskoj tvrtki Eurasia Group. Napomenuo je da je njezina uloga u području ukapljenog prirodnog plina gubila na važnosti čak i prije invazije na Ukrajinu prošle godine.

Zapadne sankcije, uvedene zbog napada na susjednu Ukrajinu, dodatno su izbacile većinu stranih ulaganja iz ruskog LNG sektora.

Nemogućnost Rusije da kupi module za ukapljivanje koji omogućuju pretvaranje prirodnog plina u LNG omest će njezine ambicije, rekao je Chong Zhi Xin iz S&P Global Commodity Insightsa.

'U ovom desetljeću Rusiji će biti iznimno teško proširiti svoje kapacitete za ukapljivanje s obzirom na široke sankcije koje su joj nametnute', poručio je Chong.

Dodao je da će ukupan kapacitet ruskih LNG postrojenja za proizvodnju prirodnog plina ostati nepromijenjen, dakle na 37 milijuna tona, u idućih nekoliko godina. No do 2030. ukupni globalni kapacitet LNG-a porast će za 50 posto, na 671 milijun tona godišnje, a očekuje se da će ruski udio pasti sa sadašnjih 6,7 posto na pet posto, projekcije su S&P-a.

  • +15
LNG Hrvatska Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Prije invazije na Ukrajinu 2021., Rusija je bila najveći svjetski izvoznik plina te četvrti najveći izvoznik LNG-a nakon Australije, Katra i SAD-a.

Očekuje se da će te zemlje popuniti prazninu nastalu nakon uvođenja sankcija Rusiji. 'Vidjet ćemo mnogo veći naglasak na drugim dobavljačima kao što su SAD, Mozambik i Australija', rekao je Chong.

U prvoj polovici 2022. SAD je prestigao Katar i Australiju te postao najveći svjetski izvoznik LNG-a, prema podacima neprofitne organizacije Cedigaz. Chong očekuje da će do 2030. SAD zauzimati 25 posto globalnog kapaciteta LNG-a, a Katar 19 posto.

Gloystein iz Eurasia Groupa također je naveo SAD i Katar kao 'glavne dobitnike' jer se Rusija povlači iz svjetskog ekosustava LNG-a.

  • +5
Sjeverni tok 1 Izvor: Profimedia / Autor: Sachelle Babbar / Zuma Press / Profimedia

'Novi projekti i proširenja postojećih postrojenja u SAD-u, kao i golema ekspanzija Sjevernog polja u Katru, značajno su ubrzani kako je Europa prošle godine brzo ušla na tržište LNG-a', rekao je. Na njegovom je popisu i istočni Mediteran, jer ta je regija geografski vrlo pogodna za zamjenu isporuka ruskog plina, posebno ističući kao dobitnike Italiju, Grčku i Hrvatsku.

'Istočnoafrički LNG, uključujući Mozambik i potencijalno Tanzaniju, također bi mogao imati koristi', dodao je Gloystein. No upozorava da je prostor relativno uzak s obzirom na težnju Europe da smanji ukupnu potrošnju plina nadolazećim ograničenjima upotrebe i ulaganjem u alternativne domaće izvore opskrbe.

Europska unija predstavila je plan REPowerEU ubrzo nakon početka rata u Ukrajini, s ciljem povećanja udjela obnovljivih izvora energije u konačnoj potrošnji energije na 45 posto do kraja desetljeća. To je u skladu s dugoročnim programom dekarbonizacije Europskog zakona o klimi, rekao je za CNBC Pavel Molčanov, direktor istraživanja kapitala u investicijskoj banci Raymond James.

'Širenje obnovljive energije znači da će se uloga plina, a da ne spominjemo ugljen, s vremenom smanjivati', zaključio je.