Oksana Dvinskykh

Rusi prodaju Agrokor za 3-4 godine, kod predsjednice i prijateljica Karamarkovih

05.06.2018 u 20:59

Bionic
Reading

Predstavnici ruske banke Sberbank sastali su se danas s premijerom Andrejom Plenkovićem i predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović. Sberbank će biti pojedinačno najveći vlasnici Agrokora, a iz oba ureda je kratko priopćeno da se razgovaralo o nagodbi i budućnosti Agrokora. No, u dva izaslanstva koja su posjetila Pantovčak i Markov trg, ima jedna velika razlika pišu 24 sata

U Vladu su došla samo dvojica viskopozicioniranih menadžera Sberbanka: Maksim Poletajev i Sergej Volk. Kod predsjednice je uz njih dvojicu bila i Oksana Dvinskykh, prijateljica bračnog para Tomislava Karamarka i Ane Šarić, pišu 24 sata. Dvinskykh je promijenila imidž i boju kose, pa je bila nešto teže prepoznatljiva na fotografiji koju je objavio Ured predsjednice.

Dvinskykh je šira javnost imala priliku upoznati kroz nekoliko slučajeve koji se vežu za bivšeg predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka kojeg su stranački suradnici, uključujući i Davoru Ivu Stiera optuživali da je previše stranku podvukao pod utjecaj ruskog novca.

Dvinskykh je prijateljica Ana Šarić, supruge Karamarka, a njena tvrtka Drimia joj je radila i dio promidžbene kampanje. Dvinskykh je hrvatska snaha, a preko tvrtki Migrit iz Hrvatske su pokušali ući u investiciju vrijednu 128 milijuna eura u Finskoj. Finci su ih odbili jer su smatrali da iza hrvatske tvrtke stoje Rusi, a po pravilima EU ne mogu im prepustiti udjele u strateškim objektima.

Tada je otkriveno da je s Dvinskykh putovao u Finsku i Karamarko i njegova supruga u vrijeme kada su održavani pregovori. Zatim je prije same smjene Karamarka, Nacional otkrio je Zaklada Nova pokoljenja donirala HDZ-u 2,6 milijuna kuna. Nacional je tada objavio da je put novca bio skriven, ali da je 2,6 milijuna kuna na kraju završilo za plaćanje programa HDZ-a.

  • +3
Ana Šarić i Kolinda Grabar Kitarović na kavi Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić