NAPETI PREGOVORI

Rusi od hrvatskih banaka traže da nastave s financiranjem Todorića

Bionic
Reading

Zakon o postupku privremene uprave, odnosno 'lex Agrokor', kako su ga nazvali mediji, ubrzao je pregovore između Ivice Todorića i bankara, piše Jutarnji list. Osim vlasnika Agrokora i ruskih banaka – Sberbank i VTB – u razgovore su aktivno uključene i najveće hrvatske banke

Ruski bankari od hrvatskih očekuju da ne smanjuju svoju izloženost prema Agrokoru odnosno navodno traže da nastave s financiranjem Todorića na dosadašnjoj razini.

S druge strane domaći bankari, piše Jutarnji list, s nestrpljenjem čekaju da im Rusi prezentiraju osjetljive nalaze financijske forenzike koje im je o Agrokorovu poslovanju pripremio Deloitte.

Lex Agrokor trebao bi se na sjednici Vlade naći u petak. Prema saznanjima Večernjeg lista zakon se brusi i trebao bi biti dosta izmijenjen u odnosu na prvu verziju koja je dospjela u javnost.

Todorić je u ponedjeljak najavio dobavljačima kako će do kraja tjedna postići dogovor s bankarima o novoj financijskoj injekciji koja bi trebala popraviti likvidnost.

Njegovo obećanje nisu najbolje prihvatili investitori u Agrokorove obveznice. U ponedjeljak su izgubile daljnjih sedam posto nominalne vrijednosti. Pred kraj trgovinskog dana kotirale su još na oko 58 posto te vrijednosti. Vjerovnici, a riječ je o velikom broju međunarodnih investicijskih i mirovinskih fondova i drugih financijskih institucija, poslali su u Zagreb dopis u kojem najavljuju zaoštravanje i prijete razvlaštenjem Ivice Todorića.

Jedan od njih je njemačka tvrtka Landesmark Berlin Investment. Röhmeyer Lutz, njen izvršni direktor za upravljanje fondovima, u razgovoru za Siol.net naglasio je da je situacija u Agrokoru 'daleko od stabilne', usprkos nekim znakovima koje je u posljednjih nekoliko dana Todorić pokušao plasirati u javnost.

'Situacija je daleko od toga da se stabilizirala. Ako kao mjerilo uzmemo dnevni slobodan pad vrijednosti obveznica, riječ je o negativnoj spirali koju može zaustaviti samo hitno djelovanje kako bi se izbjegao loš kraj Agrokorove priče', pojasnio je Lutz.

On smatra da je sada prekasno razmišljati o uspješnom refinanciranju dugova tvrtke, bez povlačenja niza promjena u Upravi i djelomične promjene u vlasništvu, odnosno prodaje dionica ili pojedinih dijelova Agrokora radi smanjenja duga.

'U prognozama o budućnosti Agrokora je mnogo neizvjesnosti, zato pretpostavljam da će uslijediti prodaja pojedinačnih prehrambenih tvrtki, čime bi se spašavala temeljna trgovinska aktivnost. Na raspolaganju će biti barem pola dionica Agrokora, ako ne i sve, koje trenutno u vlasništvu ima najveći dioničar (Todorić, op. a.). Agrokor će dobiti nove vlasnike i novo rukovodstvo', naglasio je Lutz.