DVIJE PONUDE

Rumunji i Ukrajinci žele napraviti remont hrvatskih MIG-ova

08.05.2013 u 12:48

Bionic
Reading

Ministarstvo obrane zaprimilo je dvije ponude za remont i nabavu borbenih zrakoplova MiG 21 - rumunjske tvrtke Aeroastar i ukrajinske tvrtke Ukrspetsexport, objavljeno je na internetskim stranicama Ministarstva. Rok za dostavu ponuda trajao je do 7. svibnja 2013. u 14 sati

Povjerenstvo MORH-a otvorilo je pristigle ponude koje će u idućih nekoliko dana biti pregledane te će se ocijeniti zadovoljavaju li tražene uvjete. Nakon detaljnog pregleda pristigle opsežne dokumentacije, donijet će se odluka o pozivanju ponuditelja na pregovaranje.

Međunarodni natječaj za remont i nabavu ukupno 12 borbenih aviona tipa MiG-21, koji su u sastavu Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane a za što je već u proračunu za ovu godinu izdvojeno 80 milijuna kuna, započeo je u ožujku.

Natječaj je raspisan temeljem Uredbe o javnoj nabavi za potrebe obrane i sigurnosti, te kao takav ne treba se objaviti u Narodnim novinama, doznaje se u MORH-u.

Prema pisanjima nekih medija, u rumunjski zavod i ukrajinski zavod poslane su inicijalne ponude za remont. Ti zavodi o ponudama su se trebali očitovati u roku od mjesec dana, a kako su navodili mediji, MORH namjerava obaviti remont sedam aviona u sastavu HRZ-a i kupiti još pet MiG-ova.

Zrakoplovi tipa MiG 21 u sastavu su HRZ-a još od Domovinskog rata i ove godine moraju na generalni remont.

Iako je bilo najava da bi se možda nabavili novi borbeni zrakoplovi zapadnog porijekla, državni vrh ipak se odlučio za remont postojećih zrakoplova.