UPOZORENJE VLADI

Rohatinski: 'Obuzdajte proračun ili stiže MMF'

30.06.2009 u 11:35

Bionic
Reading

Vlada treba urediti fiskalnu politiku ili će morati potražiti međunarodnu pomoć jer hrvatsko gospodarstvo posustaje, izjavio je Željko Rohatinski za Reuters na godišnjem sastanku čelnika središnjih banaka u organizaciji Međunarodne banke za poravnanja, prenosi Business.hr

Rohatinski ipak tvrdi da ukoliko Vlada održi deficit tekućeg računa ispod šest posto u 2009. godini neće biti potrebe za intervencijom MMF-a. Odgovornost je na Vladi da obuzda deficit, koji će dosegnuti četiri posto BDP-a, tvrdi Rohatinski za kojeg takva stopa nije prihvatljiva.

Nakon objave pada gospodarstva u prvom kvartalu za 6,7 posto HNB procjenjuje da će hrvatski BDP na godišnjoj razini pasti 4,5 posto dok će izvoz biti 10 posto manji.

Ipak, HNB neće popuštati monetarne restrikcije u 2009. godini i Rohatinski će braniti stabilnost kune

Nećemo štampati novac, time bi u pitanje doveli stabilnost kune jer bi nakon toga financijska pomoć bila neizbježna, ustvrdio je Rohatinski te dodaje da će kuna narednih mjeseci ostati stabilna no pod pritiskom će se naći na jesen ako se fiskalna situacija ne popravi.

Ako bude potrebno, HNB će zaštititi vrijednost kune ne samo intervencijama na deviznom tržištu već i smanjenjem likvidnosti, zaključio je Rohatinski.