ODLIČNA 2015.

Rimac prvi put zaradu mjeri u milijunima

25.05.2016 u 08:43

  • +11

Mate Rimac ugostio premijera i proveo ga tvornicom Rimac Automobili

Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Bionic
Reading

Za poduzetnika i inovatora Matu Rimca 2015. je bila odlična godina. Njegova tvrtka Rimac automobili gotovo je utrostručila prihode s 10,7 milijuna kuna na 29,7 milijuna kuna, osjetno je povećao broj zaposlenih i prvi put je ostvario milijunsku dobit. Zarada mu je s 620.000 kuna iz 2014. skočila na lanjskih 1,9 milijuna kuna

Osim što sve bolje posluje, Rimčeva tvrtka je i odličnog financijskog zdravlja. Ukupni kapital od 57 milijuna kuna dvostruko je veći od obaveza. Uz to, na firminom bankovnom računu nalazi se 8,7 milijuna kuna spremnih za nova ulaganja.

Prema podacima servisa Poslovna Hrvatska, Rimac je u 2015. povećao broj zaposlenih na 80, godinu prije imao je 30-ak djelatnika.

Strani investitori su u Rimčevu tvrtku uložili milijune eura

Trenutan broj radnika je i veći. Rimac u svojim izjavama barata s brojkom od oko 150, s tim da očekuje da će ovu godinu završiti 300 djelatnika. Sve to govori kako mu se obim posla konstantno povećava.

Od 2014. u Rimac automobile je sa svježim kapitalom ušlo nekoliko stranih investitora i po tome je to daleko najuspješniji hrvatski startup.

Prvo je u vlasničku strukturu ušao jedan od najbogatijih Kolumbijaca, bivši naftni magnat Frank Kanayet Yepes. Nakon njega vlasnikom 10 posto dionica Rimčeve tvrtke postao je kineski konzorcij Sinocop Resources s investicijom od sedam milijuna eura. Slijedio ih je većinski vlasnik Forbesa, hongkonški bogataš Tak Čung Jam s uloženih milijun eura. Tu su još ulagač iz Abu Dhabija, Ziad Tassabehji te Adriano Mudri, glavni dizajner Rimčevih automobila.

Zadnji koji je kupio udjel je Paul E. Runge, očni kirurg s Floride, inače prvi kupac Rimčeve električne jurilice Concept_One

Superautomobili su odlična reklama

U ožujku je na prestižnom sajmu automobila u Ženevi Rimac privukao pažnju javnosti s još nabrijanijim Concept_S

Električne superautomobile proizvodi u malim serijama – do sad je izradio i prodao osam Concept_One - i oni mu prvenstveno služe kao platforma za reklamiranje njegovih tehnoloških rješenja.

'Mi se ovdje više predstavljamo kao proizvođač tehnologija i inženjeringa za druge automobilske firme nego kao proizvođač automobila', rekao je Rimac prilikom izlaganja u Ženevi. Iako tad je najavio kako rade i na modelima koje bi proizvodili u većim količinama.

U travnju prošle godine Rimac je za hrvatsko izdanje Forbesa detaljnije izložio svoj dugoročni poslovni plan. Concept_S bi se trebao proizvesti u seriji od 15 do 20 komada. Zatim bi sljedeći model proizveo u 60 do 80 komada, a četvrti u 300 komada. Sva tri nova modela trebala bi biti razvijena do 2020. godine.