DONČIĆ PORUČIO:

'Rijeka treba postati jedna od najvažnijih luka Mediterana'

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 30.05.2012 19:23
  • Objavljeno 30.05.2012 u 19:20
luka rijeka

luka rijeka

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Karmen Mrkić

Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić izjavio je danas da vlada planira nastavak investicija i aktivnosti na području Rijeke i Primorsko-goranske županije te da Rijeka treba postati jedna od najvažnijih luka Mediterana

Ministar je danas posjetio Rijeku gdje je s predstavnicima lokalne i regionalne uprave, riječke Lučke uprave i Jadrolinije razgovarao o projektima na tom području te obišao riječku Lučku kapetaniju, VTS službu za upravljanje pomorskim radarskim sustavom i Nacionalnu središnjicu za usklađivanje traganja i spašavanja na moru.

Vlada planira nastavak investicija i aktivnosti na području Rijeke i Primorsko-goranske županije, prije svega u povezivanje budućeg terminala s prometnicama u unutrašnjosti, kroz željeznice i kroz državne ceste, kazao je Hajdaš Dončić.

Objasnio je pri tom da se misli na ubrzanje ulaganja u infrastrukturu postojeće pruge, prije svega u unificiranost elektrifikacije, i gradnje drugog kolosijeka na mogućim dijelovima.

Ističe i da je veliki izazov za Hrvatske ceste gradnja nove prometnice D 403 koja će povezivati kontejnerski terminal na Zagrebačkoj obali s unutrašnjosti, kako bi Rijeka postala ono što treba biti - jedna od najvažnijih luka Mediterana.

Na pitanje kako će se zatvoriti financijska konstrukcija za D 403, ministar je kazao da će to učiniti Hrvatske ceste.

Za ovu godinu imamo spreman novac za završetak projektne dokumentacije, a za fazu izgradnje imamo različite izvore financiranja, rekao je dodajući da ne isključuje mogućnost financiranja putem Svjetske banke ili EBRD-a

Naglasio je da se neće krenuti u izgradnju dok ne budu osigurani izvori financiranja te da je to jasna poruka svim direktorima poduzeća kojima upravlja ministarstvo.

Jamčim da ćemo naći financijska sredstva za D 403 i da će to će biti u skladu sa završetkom terminala, rekao je.

Hajdaš Dončić je ocijenio i da Jadrolinija ima dobre planove, koji uključuju gradnju novih brodova.

U to uključujemo Hrvatske ceste i lučke uprave kako bismo za te brodove uspjeli pripremiti kopnenu i otočku infrastrukturu i tako Jadroliniju činimo konkurentnijom i spremnijom za predstojeću liberalizaciju usluga trajektnog prometa, naglasio je.

Ministar je dodao da se inzistira na velikoj povezanosti ministarstva i poduzeća u njegovu portfelju s lokalnom i regionalnom upravom, koje će se aktivno uključiti u probleme prostornog planiranja, kako bi planirani projekti do 2017. bili u funkciji.

Na pitanje jesu li razgovarali o novim kadrovima u Jadroliniji, riječkoj Lučkoj upravi i Luci Rijeka, Hajdaš Dončić je odgovorio da 'postoji nešto što se zove javni natječaj i najbolje rješenje'

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel kazao je da je dobio jasne odgovore o ulaganjima u riječku luku, cestu D 403 i u Hrvatsku željeznicu.

Definirali smo važnost Jadrolinije, rekao je i ocijenio da je 'najava mogućnosti daljnje izgradnje brodova Jadrolinije i u hrvatskim brodogradilištima izuzetno značajna i za Jadroliniju i za brodogradnju'.

Obnašatelj dužnosti župana primorsko-goranskog Vidoje Vujić rekao je kako očekuje da će ministarstvo dislocirati neke svoje buduće uprave ili povjerenstva, a očekuje i da će se u budućnosti više napraviti za luku Opatija kao luku za megajahte.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi