5,2 MILIJUNA KUNA

Rijeka pokreće prisilnu naplatu duga od 3. maja

30.01.2019 u 13:03

Bionic
Reading

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel dao je nalog Odjelu gradske uprave za komunalni sustav da pokrene prisilnu naplatu dospjelog, nepodmirenog duga od 5,2 milijuna kuna za komunalnu naknadu i naknadu za uređenje voda od Brodogradilišta 3. maj

Zatraženo je da se donese rješenje o ovrsi pljenidbom novčanih sredstava te da se uputi na naplatu Financijskoj agenciji.

Kako je Obersnel rekao za Hinu, ako se u riječkom brodogradilištu izbjegne stečaj, gradska uprava odustat će od prisilne naplate duga.

Uz 3. maj, koji je za komunalnu naknadu dužan 5,1 milijuna kuna, a za uređenje voda nešto više od 438 tisuća kuna, prisilna naplata duga zatražena je i u odnosu na tvrtke Uljanik Strojogradnja Diesel i Vulkan-nova.

Gradska uprava od Uljanik Strojogradnje Diesel, tj. bivše Tvornice motora i dizalica 3. maj, u kojoj je 2013. otvoren postupak predstečajne nagodbe, potražuje za komunalnu naknadu 11,2 milijuna kuna, a za uređenje voda oko 520 tisuća kuna. Od Vulkan-nove se za komunalnu naknadu potražuje 2,6 milijuna kuna, a za uređenje voda oko 82 tisuće kuna.

Obersnel je lani u srpnju, s namjerom da im olakša poslovanje, odlučio da Grad Rijeka najkasnije do kraja prosinca 2018. neće poduzimati naplatu dospjelog nepodmirenog dugovanja za komunalnu naknadu i naknadu za uređenje voda od 3. maja, Uljanik Strojogradnje Diesel i Vulkan – nove. Taj je rok prošao, pa je 14. siječnja naloženo da se dospjelo dugovanje naplati.

Početkom siječnja Trgovački sud u Rijeci je donio rješenje o pokretanju prethodnog postupka radi utvrđivanja pretpostavki za otvaranje stečajnog postupka nad dužnikom Brodogradilištem 3. maj, a privremenim stečajnim upraviteljem je imenovan Zdravko Čupković. Ročište radi očitovanja o prijedlogu za otvaranje stečajnog postupka zakazano je za 6. veljače.

  • +8
Prosvjed radnika 3. maja Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic/PIXSELL

Trgovački sud u Pazinu jučer je donio rješenje kojim se pokreće prethodni postupak radi utvrđivanja pretpostavki za otvaranje stečajnog postupka i nad Uljanik Brodogradilištem te je za 29. ožujka zakazao ročište o očitovanju o predloženom otvaranju stečaja. Privremenim stečajnim upraviteljem imenovan je Loris Rak. 

Brodogradilište 3. maj, Uljanik Strojogradnja Diesel i Uljanik Brodogradilište članovi su Uljanik grupe.