potpisani ugovori

Gradonačelnik Obersnel i premijer Plenković održali radni sastanak o projektu Europske prijestolnice kulture 2020

11.12.2018 u 14:00

Bionic
Reading

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel sa suradnicima i predsjednik Vlade RH Andrej Plenković s nizom ministara održali su u utorak u Rijeci radni sastanak o projektu Europske prijestolnice kulture 2020. godine u Rijeci, zatvoren za javnost, a tom je prigodom riječki gradonačelnik s ministricom kulture Ninom Obuljen Koržinek i ministrom turizma Garijem Capellijem potpisao ugovore vezane uz projekt

Nakon potpisivanja ugovora gradonačelnik Obersnel je u izjavi za novinare izrazio zadovoljstvo nastavkom suradnje s Vladom na ovom projektu. Sve što je dogovoreno na prvim sastancima, ispoštovalo se i u visini financijskih davanja i u drugim oblicima logističke potpore, rekao je. Ovaj projekt nije samo riječki, nego u prvom redu hrvatski, kojim se Hrvatska predstavlja Europi, naglasio je.

Ministrica Obuljen Koržinek ocijenila je da je ovo možda najsloženiji projekt koji se do sad provodio, a koji obuhvaća i lokalni razvoj, kulturu i turizam te brojna druga područja. Navela je da je s ovim potpisanim ugovorima Vlada na 47 posto ukupno obvezanih novaca do kraja projekta. Istaknula je da Vlada prati sve napore Rijeke u organizaciji. 'Ovo je jedinstvena prilika za promociju Hrvatske, jer će se prvi put dogoditi da jedna država istovremeno predsjeda EU-om i ima europsku prijestolnicu kulture', rekla je.

Ministar Cappelli ustvrdio je da će EPK biti odlična prilika za predstavljanje Hrvatske jer je planirano oko tisuću različitih kulturnih događanja, 105 turističkih atrakcija, uz očekivanih četiri milijuna posjetitelja. Te će godine Hrvatska biti u središtu zanimanja ne samo Europe nego i svijeta jer se tad pokreće i projekt Expo Dubai, rekao je.

  • +4
Premijer Plenković i ministri u posjetu Rijeci Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic/PIXSELL

Uz gradonačelnika i premijera, te Obuljen Koržinek i Cappellija, na sastanku su bili i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić, ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac i ministar državne imovine Goran Marić.