smanjenje intenziteta

Rijeka ima plan za štednju i smanjenje potrošnje: Evo što će biti s javnom rasvjetom i kako će izgledati Advent

  • Autor: L. Š.
  • Zadnja izmjena 04.11.2022 08:58
  • Objavljeno 04.11.2022 u 08:58
Ilustracija

Ilustracija

Izvor: Profimedia / Autor: Dalibor Brlek / Alamy / Alamy / Profimedia

Ušteda energije i smanjenje potrošnje na svim razinama među glavnim su temama na razini cijele Europske unije, a među ostalim mjerama koje se predlažu je i smanjenje intenziteta javne rasvjete

O tome se raspravlja među ostalim i u Rijeci. Grad Rijeka u sustavu javne rasvjete ima 15.950 rasvjetnih tijela, 344 kilometra naponskih vodova i 319 napojnih točaka. Instalirana snaga javne rasvjete je ukupno 2,33 megavata (MW), a godišnja potrošnja u 2021. godini iznosila je 8,6 gigavatsati (GWh), što je gradski proračun, odnosno građane Rijeke stajalo 6,6 milijuna kuna. Sa sadašnjom cijenom koju Grad plaća za električnu energiju, od 0,9967 kuna po kilovatsatu (s PDV-om), godišnja potrošnja iznosila bi oko 8,5 milijuna kuna. Novinar Novog lista Marinko Glavan upitao je o mogućim štednjama na javnoj rasvjeti Energu, tvrtku u većinskom vlasništvu Grada Rijeke koja se, uz distribuciju plina i opskrbu toplinskom energijom, bavi i upravljanjem javnom rasvjetom.

Direktor Energa Sanjin Kirigin kaže za Novi list kako se već neko vrijeme, u suradnji s HEP-om, razmatraju mogućnosti uštede na električnoj energiji potrebnoj za javnu rasvjetu u Rijeci. 'Još nismo odredili točan model uštede, ali najvjerojatnije će se postići na način da će se javna rasvjeta paliti nešto kasnije u večernjim satima, a gasiti nešto ranije ujutro već sa pola sata kraćim radom javne rasvjete možemo postići značajne uštede. O svemu razgovaramo s HEP-om i moramo točno utvrditi koje su opcije moguće a koje nisu. Što se tiče prijedloga da se gasi svako drugo rasvjetno tijelo u pojedinim ulicama, to tehnički nije moguće, tako da se o tome nije ni raspravljalo', rekao je Kirigin.

Očekuje se i manje blještavila za ovogodišnji Advent u Rijeci. Na novinarski su upit rekli su kako je Grad ugovorio radove iluminacije i dekoracije za predstojeće božićne i novogodišnje blagdane u istom obimu kao i prijašnjih godina. No, s obzirom na aktualnu energetsku krizu i potrebu za štednjom energije, Grad Rijeka će tijekom predstojećih blagdana skratiti periode u kojima je uključena rasvjeta te po potrebi i dodatno reagirati. Nisu rekli kad konkretno.

Dodali su i kako su programom održavanja komunalne infrastrukture unutar Odjela za komunalni sustav Grada Rijeke osigurana sredstva za utrošak struje povodom iluminacije i dekoracije u iznosu od 55.500 kuna. U Turističkoj zajednici grada Rijeke, koja provodi natječaj za davanje u zakup adventskih kućica na nekoliko lokacija u gradu, naveli su pak, kako će zakupci kućica bit limitirani u potrošnji električne energije, odnosno dobit će preporuke za smanjenje troškova. 

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!