MMF UPOZORAVA NAPREDNE

Rezanje državnih poticaja štetilo bi oporavku

06.09.2010 u 12:36

Bionic
Reading

Napredna gospodarstva ne bi smjela početi ukidati državne poticaje prije 2011. jer bi time mogla naštetiti globalnom oporavku, upozorili su Međunarodni monetarni fond (MMF) i Međunarodna organizacija rada (ILO)

"Većina naprednih gospodarstava ne bi smjela pooštravati fiskalnu politiku prije 2011., jer bi preuranjeno pooštravanje moglo potkopati oporavak", upozorile su te dvije međunarodne agencije u dokumentu objavljenom uoči zajedničke konferencije koja će ovog mjeseca biti održana u Oslu.

Posljednjih mjeseci nekoliko je europskih vlada počelo rezati gospodarske poticaje, nakon što se Grčka našla na rubu bankrota, od čega su je spasili Europska unija i MMF.

Međutim, MMF i ILO upozoravaju da fiskalna konsolidacija od jedan posto BDP-a obično smanjuje domaću potrošnju i ulaganja za oko jedan posto i podižu stopu nezaposlenosti za oko 0,3 postotna boda tijekom dvije godine.

"Oštrija konsolidacija ugušila bi ionako slabu domaću potražnju", upozorile su dvije međunarodne organizacije.

U izvješću se ipak ističe da bi vlade trebale razmisliti o ukidanju subvencija za kratkoročno zapošljavanje - mjeru uvedenu za vrijeme gospodarske krize - jer bi se to moglo pokazati preskupim.

"Za vrijeme duboke recesije i u ranim fazama oporavka ti su troškovi obično manje važni. Međutim, u razdoblju oporavka oni će postati upadljiviji, zbog čega bi 2011. te subvencije trebalo početi postupno ukidati", ističe se u njihovom priopćenju.

Vlade bi se, ističu MMF i ILO, trebale usredotočiti na održavanje kontakta nezaposlenih s tržištem rada. Mogle bi, primjerice, isplatu naknade za nezaposlene uvjetovati strukovnim tečajevima ili društveno korisnim radom.

Konferencija MMF-a i ILO-a bit će održana 13. rujna u Oslu a u središtu pozornosti bit će mogućnosti ostvarenja "održivog gospodarskog oporavka bogatog radnim mjestima".