REBALANS PRORAČUNA

Rez od milijardu kuna je 'mačji kašalj'

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 10.07.2009 09:19
  • Objavljeno 10.07.2009 u 09:09
šuker, rohatinski

šuker, rohatinski

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Bruno Konjević

Smanjenje rashoda za milijardu kuna ne postiže se ništa, to bi bio nastavak politike 'mlakog Sanaderova kontinuiteta', kaže jedan od istaknutih bankara nazivajući aktualne najave rezanja troškova 'mačjim kašljem', piše Poslovni dnevnik

Po njemu, koliko god nije realno danas tražiti puno uravnoteženje 15-ak milijardi kuna ušteda, toliko je i realno i nužno već sada napraviti rezove od šest-sedam milijardi kuna. Time bi se moglo računati na nužno potrebni kredibilitet kod domaćih i inozemnih kreditora o kojem ovisi i njihova spremnost za daljnju financijsku podršku.

Uz kresanje rashoda za oko sedam milijardi kuna, on procjenjuje da bi domaće banke i njihovi vlasnici mogli podržati financiranje deficita s tri-četiri milijarde kuna. Uz to, kako kaže, takvu demonstraciju odlučnosti Vlade vjerojatno bi honorirao i HNB otvaranjem još nešto manevarskog prostora.

Na jučerašnjeg sastanku s premijerkom Jadrankom Kosoru i guverner Željko Rohatinski, piše Večernji list, je savjetovao Vladi da ne odgađa bolne rezove.

Međutim sudeći prema neslužbenim informacija o pripremi rebalansa proračuna koji će Vlada službeno predložiti u subotu, u četvrtak još nije bilo naznaka da postoji politička volja da se odlučno odgovori na takve apele, kako bi se već do jesenske 'revizije' ipak ostvarile značajnije uštede.

Njih će, kako se čuje, tražiti i koalicijski partneri na završnim konzultacijama u petak.

'Zagovornik sam toga da snažnije rastresemo proračun i što je moguće više srežemo rashode kako ne bi sa svim čekali rujan', kaže Josip Friščić, šef HSS-a koji se zalaže i za 'ozbiljno razmatranje različitih načina povećanja prihoda'.

Vladajući su, čini se, i dalje spremni samo na blažu varijantu koja bi u prvom koraku značila samo rezanje materijalnih troškova i redefiniranje dinamike projekata po ministarstvima te rezanje onih programa s kojima se još nije startalo.

U subotu se će tako, piše Poslovni dnevnik, predložiti donošenje uredbe kojom se plaće dužnosnika nakon travanjskog smanjenja za 10 posto režu za još pet posto. Uz to, predviđa se i 10- postotno smanjenje dužnosničkih mirovina što je u ovom trenutku moguće i formalno provesti jer je zakon prošao prvo čitanje i spreman je za drugo.

Uštede koje će se pritom ostvariti bit će simbolične uzme li se u obzir da je travanjsko rezanje plaća za 420 državnih dužnosnika do kraja godine značilo uštedu od 13,7 milijuna kuna. I rezanje dužnosničkih mirovina ne bi donijelo više od 400 tisuća kuna na mjesec, ali taj korak u Vladi očito smatraju bitnim ulogom u jesenske razgovore o smanjenju subvencija, plaća proračunskih korisnika, njihovih prava i ako bude potrebno mirovina, koje bi trebale biti zadnja točka na popisu smanjenja.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi