u strasbourgu

Reforma gospodarskog upravljanja; poboljšanje vjerodostojnosti, vlasništva i opsega ulaganja ​

Bionic
Reading

U Europskom parlamentu u srijedu su započeli razgovori s Vijećem o novim pravilima gospodarskog upravljanja, dajući prioritet ulaganjima i nacionalnom vlasništvu te poboljšavajući vjerodostojnost sustava

Preventivni dio Pakta o stabilnosti i rastu ima za cilj osigurati zdrave proračunske politike u srednjoročnom razdoblju postavljanjem parametara za fiskalno planiranje i politike država članica tijekom normalnih gospodarskih razdoblja.

Europarlamentarci su usvojili tekst s 431 glasom 'za', 172 'protiv' dok ih je četvero bilo suzdržano čime je Europski parlament dobio mandat za pregovore s državama članicama o konačnom obliku zakona. On će zamijeniti uredbu o multilateralnom proračunskom nadzoru odnosno takozvani 'preventivni dio Pakta o stabilnosti i rastu'.

'Naš prijedlog donosi snažnu socijalnu dimenziju, veću fleksibilnost u upravljanju dugom i poticaje za ulaganje u glavne prioritete EU-a kao što su klimatski, digitalni, obrambeni i društveni sektori. Prioritet nam je sada postići konačni dogovor na vrijeme kako bismo izbjegli vraćanje na sadašnja i neučinkovita fiskalna pravila i implementirali novi okvir koji sprječava povratak politikama štednje.', rekla je Margarida Marques iz redova europskih socijalista koja radi na predmetu kao suizvjestiteljica.

Druga dva teksta dovršavaju reviziju okvira gospodarskog upravljanja EU-a. Stajalište Odbora za ekonomska i monetarna pitanja o ovim tekstovima nije predstavljeno na plenarnoj sjednici u ovoj fazi jer ne potpadaju pod redovnu zakonodavnu proceduru te plenarna suglasnost na njih nije potrebna za početak pregovora s državama članicama.

Riječ je o korektivnoj strani Pakta o stabilnosti i rastu koji osigurava da države članice usvoje odgovarajuće političke odgovore za ispravljanje prekomjernih deficita (i/ili dugova) provedbom postupka u slučaju prekomjernog deficita (EDP) i Direktivi o proračunskim okvirima kojima se utvrđuju detaljna pravila za nacionalne proračune. Oni su nužni kako bi se osiguralo da vlade EU-a poštuju zahtjeve ekonomske i monetarne unije i nemaju prekomjerne deficite.

Sadržaj je dio projekta EU: solidarnost i oporavak koji se realizira u suradnji s Europskim parlamentom u Hrvatskoj.