INICIJATIVA SINDIKATA

Referendumom protiv ukidanja radničkih prava

01.06.2010 u 11:28

Bionic
Reading

Protiv Vladine odluke da izmijeni Zakon o radu (ZOR), čime bi u pitanje došli svi kolektivni ugovori u zemlji, sindikati će se boriti referendumom. Na jučerašnjoj Koordinaciji sindikalnih središnjica odlučeno je da se od 9. lipnja krene u prikupljanje potpisa građana, a u 15 dana potrebno ih je skupiti 450.000 da bi se natjeralo Sabor da raspiše referendum

'Bit će teško, ali imamo izgleda za uspjeh! Očekujem podršku 1,5 milijuna zaposlenih, 350.000 nezaposlenih, svih umirovljenika i školaraca da bismo onemogućili Vladin nakaradni prijedlog. Pozivamo i političke stranke i sve nevladine organizacije da nam pomognu', rekao je na današnjoj konferenciji za novinare Ozren Matijašević, čelnik Hrvatske udruge sindikata i glavni koordinator sindikalnih akcija.

Lesar podržava sindikate

Dragutin Lesar, predsjednik Hrvatskih laburista, zatražit će od predsjednika Sabora da se rasprava o ZOR-u ne otvara prije isteka zakonskog roka od 15 dana u kojemu se potpisi prikupljaju.

'Smatramo da su predložene izmjene Zakona o radu pogubne za interese radnika jer se njima ukida sustav kolektivnih ugovora i ugovaranja materijalna prava radnika koja nisu predmet prava utvrđenih zakonom', stoji u priopćenju Hrvatskih laburista.

Kako je Matijašević objasnio, 9. lipnja je izabran jer tada započinje sjednica Sabora, a cilj je sindikata da onemoguće raspravu o prijedlogu izmjena ZOR-a koji je Vlada uputila u saborsku proceduru prošli tjedan.

Svesindikalni sabor održat će se 14. lipnja i na njemu će, najavio je Matijašević, pet sindikalnih središnjica utvrditi svoje zahtjeve i ciljeve te razraditi aktivnosti da bi se primoralo vlast da promijeni 'način na koji upravlja zemljom'.

U slučaju da ih i premijerka Jadranka Kosor pozove na sastanak, sindikati su odlučili da se neće odazvati sve dok Vlada ne povuče prijedlog izmjena ZOR-a.

'Vlada se stavila na stranu liberalnog kapitalizma te ovaj referendum mora uspjeti, inače će ovo biti kraj industrijske demokracije u državi', mišljenja je Ana Knežević, predsjednica Saveza samostalnih sindikata Hrvatske.

O namjeri organiziranja referenduma sindikati će obavijestiti predsjednika Sabora Luku Bebića, i to bi, nadaju se, trebalo odgoditi raspravu o izmjenama ZOR-a.

'Ako se to ne dogodi, postavlja se pitanje koji je smisao Sabora i ljudi koji sjede u njemu', istaknuo je Matijašević.

Za pomoć će se sindikati obratiti i predstavnicima Europske komisije u Hrvatskoj, a nadaju se da će na njihovu stranu stati i predsjednik Ivo Josipović.