OSVRT KATARINE OTT

Rebalans zakasnio, a proračun za 2014. nerealističan

18.11.2013 u 15:22

Bionic
Reading

Prijedlog rebalansa proračuna i ove je godine, nažalost, stigao prekasno, a nije ni upotrijebljen za utemeljeno i realistično planiranje proračuna za iduće godine, smatra ravnateljica Instituta za javne financije (IJF) Katarina Ott

Rebalans donesen potkraj godine ne ostavlja vremena za popravljanje situacije u toj godini, a ako se donese istovremeno kad i prijedlog proračuna za iduću godinu, ne omogućuje da se rekapitulira situacija, izvuku pouke iz ostvarenja tekuće i predloži što realističniji proračun za iduću godinu, piše dr. sc. Katarina Ott, ravnateljica Instituta za javne financije, na činjenicu da je Vlada 14. studenoga istovremeno predstavila i prijedlog izmjena i dopuna državnog proračuna za ovu godinu, prijedlog državnog proračuna za iduću i prijedlog projekcija za 2015-2016. godinu.

'Premda su predstavljeni istog dana, Prijedlog se pravi da Rebalans ne postoji!' ističe Ott pojašnjavajući da se prijedlog proračuna za 2014. i projekcije za 2015-2016. temelje na podacima prije rebalansa za 2013., što znači da su za 2013. stvarni prihodi manji, rashodi veći, a deficit čak gotovo 60 posto veći.

Time je onemogućena svaka usporedba podataka 2013. s podacima za 2014-2016. godinu.

U Aktualnom osvrtu Ott je apostrofirala previše optimistično i nerealno planiranje Vlade koja npr. rast BDP-a u 2014. planira u visini 1,3 posto, a Europska komisija 0,5 posto.

'Komisija napominje veliku vjerojatnost da se ni njena predviđanja stope rasta neće ostvariti, uglavnom zbog niske konkurentnosti hrvatskog gospodarstva, sužavanja kreditnih mogućnosti posebice malih i srednjih poduzeća, te slabijeg kapaciteta za apsorbiranje sredstava EU-a nego što ga Vlada pretpostavlja', navodi među ostalim K. Ott u Aktualnom osvrtu