ČEKA SE ODLUKA BANDIĆA

Razočarala ponuda za upravljanje Arenom Zagreb

Bionic
Reading

Prema prvim i još nedovršenim analizima ponude za upravljanje Arenom Zagreb nisu ostvarena očekivanja Zagrebačkog holdinga i Zagreba, piše Poslovni dnevnik

Na natječaj je, inače, stigla samo ponuda tvrtke Arena poslovno upravljanje (APU) koju su za tu namjenu osnovali Digitelova agencija Da!, Intel, Dialogos, Ingra i HRT-ov Orfej. Kako je davna želja gradonačelnika Milana Bandića da Arenom upravlja domaća kompanija očekuje se, usprkos nedostacima, da će pregovori početi.

Pozitivan dio ponude je da, saznaje Poslovni dnevnik, APU ne traži od Holdinga naknadu za upravljanje, za razliku od prethodnih inozemnih ponuđača, ali ne nudi ni plaćanje fiksne naknade. Ponudili su udio od 15 posto u dobiti Zagrebačkom holdingu.

Što se tiče broja dana zauzetosti, prihoda, dobiti i posjetitelja, oni se povećavaju svake od šest godina upravljanja Arenom. Popunjenost Arene se kreće od oko 125 dana u prvoj do 180 dana u šestoj godini. Posjetitelja u prvoj godini planiraju oko 250.000 do 360.000 u posljednjoj. U šest godina planiraju ostvariti oko 100 milijuna kuna prihoda od upravljanja Arenom, što je prosječno oko 16,6 milijuna kuna godišnje. Dobit je, piše Poslovni dnevnik, međutim, planirana u nevelikim okvirima, ukupno u šest godina nešto manje od šest milijuna kuna. Uprosječeno - znači nešto manje od milijuna kuna po godini.

Iako je ponuda APU bolja od prethodnika, ni na trećem natječaju se nije dobilo željeno. Na dan otvaranja ponude direktor Arene Zdenko Antunović je rekao da očekuju ponudu koja će osigurati popunjenost 250 dana jer inače i sami mogu osigurati 150 dana godišnje.

APU nije predvidio taj broj ni u najboljoj godini. Arena je lani imala i 640.000 posjetitelja, što ponuda ne predviđa. Padaju u vodu i najave od prošle godine, piše Poslovni dnevnik, kada se očekivalo da će ponuđač plaćati naknadu za upravljanje koja će se koristiti za otplatu dugoročnog zakupa Arene.

Povjerenstvo koje vodi Duško Ljuština, savjetnik Milana Bandića, treba odlučiti 15. veljače hoće li prihvatiti ponudu APU-a i početi pregovore.