EPIDEMIOLOŠKE MJERE

Razmišljate o putovanju u inozemstvo ili odlasku na utakmicu naših nogometaša? Doznajte kakva su pravila za putovanje u nama susjedne države i zemlje EU-a

14.06.2021 u 14:28

Bionic
Reading

Sve je više zemalja EU-a koje nemaju crvenu oznaku na karti Europskog centra za sprečavanje i kontrolu bolesti (ECDC). Zbog toga su i blaže epidemiološke mjere na državnim granicama te su olakšana putovanja. Dodatno popuštanje očekuje se od 1. srpnja, kad će u potpunosti zaživjeti sustav covid putovnica. Dotad svi oni koji putuju u države EU-a moraju imati klasičnu potvrdu o cijepljenju, preboljenju ili o negativnom testu, ne starijem od 48 sati

Na službenoj stranici koronavirus.hr, ali i na stranicama Ministarstva vanjskih i europskih poslova (MVEP), redovito se ažurira popis epidemioloških mjera kojih se naši građani moraju pridržavati prilikom prelaska granica zemalja u koje najčešće putuju. Na mrežnim stranicama Reopen Europa imate pak trenutna koronapravila za sve zemlje Europske unije.

I dalje je preporuka Ministarstva vanjskih poslova da se izbjegavaju putovanja koja nisu nužna.

Slovenija

Odlukom slovenske vlade, koja je stupila na snagu 12. lipnja, na crvenom popisu više nisu: Istarska županija, Primorsko-goranska županija, Ličko-senjska županija, Zadarska županija, Šibensko-kninska županija, Splitsko-dalmatinska županija i Dubrovačko-neretvanska županija.

Putnici koji ulaze u Sloveniju iz tih županija ne moraju imati negativan PCR ili brzi antigenski test, potvrdu o cijepljenju, odnosno potvrdu o preboljenoj bolesti Covid-19.

Osobama koje ulaze u Sloveniju iz država ili regija na crvenom popisu (na kojem su ostale hrvatske županije) u pravilu se određuje 10-dnevna karantena.

  • +8
Koronavirus u Sloveniji Izvor: EPA / Autor: IGOR KUPLJENIK

Karantena neće biti određena ako osoba na graničnom prijelazu predoči negativan PCR test, dokaz o negativnom rezultatu PCR testa ili brzog antigenskog testa, ne starijeg od 48 sati nakon uzimanja brisa.

Bez karantene će proći i oni koji predoče potvrdu o pozitivnom rezultatu PCR testa stariju od 10 dana, osim ako liječnik ne odluči drugačije, i ako nije starija od šest mjeseci ili potvrdu liječnika da je osoba preboljela Covid-19 i nije prošlo više od šest mjeseci od pojave simptoma.

Dokaz o testiranju i potvrda liječnika trebaju biti izdani u državama članicama EU-a ili Šengenskog područja, Australiji, Izraelu, Kanadi, Novom Zelandu, Ruskoj Federaciji, Republici Srbiji, Ujedinjenom Kraljevstvu Velike Britanije i Sjeverne Irske ili Sjedinjenim Američkim Državama.

  • +6
Koronavirus u Sloveniji Izvor: Profimedia / Autor: Zeljko Stevanic / Xinhua News / Profimedia

Cijepljeni mogu ući u Sloveniju ako su: prije najmanje sedam dana primili drugu dozu BioNTech/Pfizera; prije najmanje 14 dana primili drugu dozu Moderne; prije najmanje 21 dan primili prvu dozu AstraZenece; prije najmanje 14 dana primili dozu Johnson & Johnsona, prije najmanje 14 dana primili drugu dozu Sputnjika V; prije najmanje 14 dana primili drugu dozu Sinovaca; prije najmanje 14 dana primili drugu dozu Sinopharma.

Dokaz o testiranju i potvrda liječnika trebaju biti izdani u državama članicama EU-a ili Šengenskog područja, Australiji, Izraelu, Kanadi, Novom Zelandu, Ruskoj Federaciji, Republici Srbiji, Ujedinjenom Kraljevstvu Velike Britanije i Sjeverne Irske ili Sjedinjenim Američkim Državama.

Određenim je kategorijama osoba ulazak u Sloveniju dozvoljen bez određivanja karantene i bez negativnog PCR testa. Više informacija o svim iznimkama i mjerama prelaska granice pročitajte na poveznici.

Srbija

  • +29
Cijepljenje u Srbiji Izvor: EPA / Autor: ANDREJ CUKIC

Osobama koje dolaze u Republiku Srbiju iz svih država svijeta, uz neke izuzetke, dozvoljen je ulazak samo ako posjeduju negativan RT-PCR test na prisutnost virusa SARS-CoV-2, ne stariji od 48 sati, izdan od provjerenog laboratorija države iz koje dolaze, odnosno iz koje ulaze u Republiku Srbiju.

Ako postoji kašnjenje prilikom ulaska u Republiku Srbiju, a koje se ne može pripisati krivici putnika, već je posljedica neočekivanog događaja koji se nije mogao predvidjeti, izbjeći ili otkloniti (kašnjenje/odgoda leta, polaska autobusa i sl.), onda test ne može biti stariji od 72 sata prilikom ulaska u Republiku Srbiju.

BiH

  • +4
Koronavirus u BiH Izvor: Pixsell / Autor: Armin Durgut/PIXSELL

Državljani Republike Hrvatske mogu ući u Bosnu i Hercegovinu s valjanom putovnicom ili osobnom iskaznicom.

Državljani Republike Hrvatske (s valjanom putovnicom ili osobnom iskaznicom) za ulazak u Bosnu i Hercegovinu ne trebaju predočiti negativan PCR test na SARS-CoV-2 kada ulaze direktno iz Hrvatske, kao i njihova maloljetna djeca i supružnici koji su državljani drugih zemalja.

Crna Gora

Crna Gora, koronavirus Izvor: EPA / Autor: BORIS PEJOVIC

Državljani Republike Hrvatske mogu ući u Crnu Goru s valjanom putovnicom ili osobnom iskaznicom. Državljani Republike Hrvatske (s valjanom putovnicom ili osobnom iskaznicom) za ulazak u Crnu Goru ne trebaju predočiti negativan PCR test na SARS-CoV-2.

Nošenje zaštitnih maski obvezno je u zatvorenom prostoru na cijelom teritoriju Crne Gore, uključujući djecu stariju od pet godina.

Mađarska

  • +7
Korona u Mađarskoj Izvor: EPA / Autor: ZOLTAN BALOGH

I dalje je na snazi uredba o zabrani ulaska u Mađarsku svim stranim državljanima, pa tako i državljanima Republike Hrvatske, koji nemaju odobren stalni ili privremeni boravak u Mađarskoj. Strani državljani, pa tako i državljani Republike Hrvatske, koji imaju reguliran boravak u Mađarskoj, pri povratku iz inozemstva podliježu obavezi samoizolacije/karantene u trajanju od 10 dana. Ona se može ukinuti u slučaju dva negativna PCR testa u roku od pet dana s razmakom od najmanje 48 sati. Za prvi test priznaju se i PCR testovi iz Republike Hrvatske.

Izuzeće od ove odluke odnosi se na sljedeće putnike: zabrana ulaska u Mađarsku ne odnosi se na osobe koje pri prijelazu granice pruže vjerodostojan dokaz da su preboljele Covid-19 šest mjeseci prije ulaska.

Temeljem odluke o uzajamnom priznavanju i prihvaćanju potvrda o cijepljenju protiv Covida-19, državljani Republike Hrvatske uz potvrdu o cijepljenju izdanu od nadležnih tijela Republike Hrvatske mogu ući u Mađarsku bez ograničenja i bez obavezne samoizolacije.

Više informacija potražite na poveznici.

Italija

  • +22
Turska - Italija, navijači Izvor: EPA / Autor: ANGELO CARCONI

Uredbom talijanskog ministarstva zdravstva u razdoblju od 16. svibnja do 30. srpnja ukinuta je odredba o petodnevnoj samoizolaciji za sve putnike koji dolaze u Italiju iz zemalja EU-a, Velike Britanije i Izraela.

Ostaje i dalje važeća odredba prema kojoj za ulazak u Italiju moraju predočiti negativan PCR test ili brzi antigenski test ne stariji od 48 sati. Ako putnik ne bude imao navedeno, morat će se podvrgnuti samoizolaciji u trajanju od 10 dana uz nadzor sanitarnih nadležnih službi. Nakon proteka 10 dana samoizolacije dužni su obaviti brzi antigenski test BAT ili PCR test te će se obveza samoizolacije ukinuti nakon negativnog rezultata.

Napominjemo da je od 24. svibnja svatko tko ulazi u Italiju na bilo koji period, bilo kojim prijevoznim sredstvom, prije nego što uđe na nacionalni teritorij dužan ispuniti Digitalni obrazac za lociranje putnika, a koji je dostupan na sljedećoj poveznici.

I dalje je obavezno nošenje maske na otvorenom. Obaveza nošenja zaštitne maske odnosi se na otvorene i zatvorene prostore, kako javne, tako i privatne, izuzev vlastitog doma. U slučaju nepoštivanja odredbe o nošenju maske osoba podliježe novčanoj kazni od 400 do 1000 eura. Više informacija dostupno je na poveznici.

Njemačka

  • +8
Koronavirus u Njemačkoj Izvor: Profimedia / Autor: Ina Fassbender / AFP / Profimedia

Od 13. lipnja, osim Međimurske i Varaždinske županije, cijelo područje Hrvatske kategorizirano je kao nerizično. Putnici koji dolaze iz nerizičnih dijelova Hrvatske mogu ući u Njemačku bez obveze najave ulaska, testa, potvrda i karantene.

Putnici koji dolaze iz Hrvatske iz rizičnih područja mogu ući u Njemačku bez obveze karantene ako uz dokaz o digitalnoj najavi ulaska (elektronički ili u printanom obliku), dostupno na poveznici, posjeduju sljedeće potvrde: negativan PCR test ne stariji od 72 sata (računajući od trenutka uzimanja brisa) ili antigenski test za izravno dokazivanje virusa SARS-CoV-2 ne stariji od 48 sati (računajući od trenutka uzimanja brisa i napravljen u ovlaštenoj zdravstvenoj ustanovi te ispisan na njemačkom, engleskom ili francuskom jeziku) ili potvrdu o potpunom cijepljenju (osobe koje su cijepljene s dvije doze cjepiva uz napomenu da je od drugog cijepljenja prošlo više od 14 dana) ili potvrdu o cijepljenju jednom dozom cjepiva (cjepivo koje se prima u samo jednoj dozi), uz napomenu da je od cijepljenja prošlo više od 14 dana – dokaz o cijepljenju je liječnička potvrda na njemačkom, engleskom, francuskom, talijanskom ili španjolskom jeziku u papirnatoj ili digitalnoj formi - ili potvrdu o izlječenju osobe od bolesti Covid-19 (liječničku potvrdu na njemačkom, engleskom, francuskom, talijanskom ili španjolskom jeziku u papirnatoj ili digitalnoj formi kojom se dokazuje da je od prestanka bolesti prošlo minimalno 28 dana, a ne više od šest mjeseci).

Više informacija potražite na poveznici.

Austrija

  • +12
Austrijanci u trgovinama i frizerskim salonima Izvor: AFP / Profimedia / Autor: ALEX HALADA

Osobe koje su cijepljene ili su preboljele Covid-19 mogu ući u Austriju bez obvezujuće karantene.

Kod osoba koje su cijepljene od prve doze cjepiva ili jednokratnog cjepiva mora proći najmanje 22 dana do najviše tri mjeseca, a nakon druge doze maksimalno devet mjeseci. Ako je prva doza primljena 21. dan nakon preboljenja, moguće je odmah putovati nakon prve doze.

Kod oporavljenih je potreban dokaz da je infekcija preboljena u posljednjih šest mjeseci ili nalaz antitijela ne stariji od tri mjeseca.

Djeca do 10 godina ne trebaju potvrdu o testu. Za djecu od 10 do 18 godina, koja nisu cijepljena ili preboljela Covid-19, ali putuju s odraslim osobama koje su cijepljene ili preboljele Covid-19, moguć je ulazak u Austriju bez karantene uz negativan test. Ako putuju bez testa, moraju ga odmah napraviti u roku od 24 sata.

Za ostale putnike vrijedi obveza karantene, koja se može prekinuti negativnim testom peti dan nakon ulaska u Austriju, a za ulazak potreban je i PCR (ne stariji od 72 sata) ili brzi antigenski test (ne stariji od 48 sati). Ako se prilikom ulaska ne može predočiti test, potrebno se testirati u Austriji u roku od 24 sata.

Negativan test ni u ovom slučaju ne oslobađa od obveze karantene u trajanju od 10 dana, a koja se može prekinuti novim negativnim testom peti dan od dana ulaska (dan ulaska vrijedi kao nulti dan).

Više informacija potražite na poveznici.

Francuska

  • +6
Koronavirus, Francuska Izvor: Profimedia / Autor: Elko Hirsch/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

Svi državljani Republike Hrvatske, a koji su primili jedno od cjepiva protiv Covida-19 koje je odobrila Europska agencija za lijekove – Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Johnson&Johnson - od 9. lipnja mogu bez ograničenja putovati u Francusku prema sljedećim pravilima, i uz predočavanje odgovarajuće potvrde o cijepljenju: dva tjedna nakon primitka druge doze cjepiva za cjepiva koja su dvofazna (Pfizer, Moderna, AstraZeneca); četiri tjedna nakon primitka jednofaznog cjepiva (Johnson&Johnson); dva tjedna nakon primitka jedne doze cjepiva za osobe koje su razvile antitijela i potrebna im je samo jedna doza cjepiva, a za osobe koje nisu cijepljene ostaje na snazi obaveza predočavanja negativnog rezultata PCR testa ili antigenskog testiranja, ne starijeg od 72 sata.

Velika Britanija

  • +3
Epidemija koronavirusa u Velikoj Britaniji Izvor: EPA / Autor: NEIL HALL

Velika Britanija primjenjuje tzv. sustav semafora za koji svrstava države na zelene, žute i crvene. Hrvatska je trenutno na žutoj listi, što podrazumijeva testiranje 72 sata prije putovanja te desetodnevnu samoizolaciju na adresi boravka u Britaniji, uz dodatno testiranje drugog i osmog dana samoizolacije (uz mogućnost prekidanja samoizolacije nakon petog dana uzimanjem posebnog dodatnog testa, pri čemu je i dalje nužno obaviti testiranje osmog dana).

Spomenute mjere odnose se na sve putnike, uključujući one koji posjeduju certifikat o cijepljenju ili imunitetu na Covid-19 (ne postoje izuzeća za tu kategoriju putnika). Navedene mjere odnose se i na navijače koji planiraju dolazak na utakmice Europskog nogometnog prvenstva.

Irska

Svi putnici koje dolaze u Irsku iz inozemstva obvezni su ispuniti papirnati ili online obrazac za lociranje putnika (tzv. Covid-19 Passenger Locator Form); predočiti negativan nalaz RT-PCR pretrage na koronavirus ne stariji od 72 sata ili predočiti odgovarajući dokaz kojim se potvrđuje da su izuzeti od zakonski obveznog negativnog nalaza RT-PCR pretrage; boraviti 14 dana u kućnoj ili u organiziranoj hotelskoj karanteni.

Od obvezne hotelske karantene izuzete su osobe koje su u potpunosti cijepljene protiv Covida-19, pri čemu se u potpunosti cijepljenim osobama smatraju osobe koje su primile obje doze cjepiva Pfizer-BioNtech i to sedam dana nakon što su primile drugu dozu cjepiva; osobe koje su primile obje doze cjepiva Moderna i to 14 dana nakon što su primile drugu dozu cjepiva; osobe koje su primile obje doze cjepiva Oxford-AstraZeneca i to 15 dana nakon što su primile drugu dozu cjepiva; osobe koje su primile jednu dozu cjepiva Johnson & Johnson/Janssen i to 14 dana nakon što su primile drugu dozu.

Cijepljene osobe nisu izuzete od negativnog nalaza RT-PCR pretrage ne starijeg od 72 sata te podliježu mjeri obvezne kućne karantene u svom smještaju, odnosno na adresi navedenoj u obrascu za lociranje putnika.

Španjolska

  • +3
Španjolska, koronavirus Izvor: EPA / Autor: MARTA PEREZ

Putnici koji u Španjolsku dolaze zračnim putem dužni su prije putovanja ispuniti obrazac zdravstvenog nadzora putem web stranice ministarstva zdravstva Španjolske ili mobilne aplikacije SpTH. Pravilno ispunjen formular generira QR kod koji je obavezno predočiti prijevozniku prilikom ukrcaja te na graničnom prijelazu prilikom ulaska u zemlju putem mobilnog telefona ili na ispisanom obrascu.

Svi putnici iz rizičnih zemalja, prilikom ulaska u Španjolsku, osim zdravstvenog obrasca, moraju predočiti jedan od sljedećih dokumenata: potvrdu o potpunoj cijepljenosti (dokument mora sadržavati ime i prezime, datum cijepljenja, vrstu cjepiva, broj doza, zemlju cijepljenja, instituciju koja je obavila cijepljenje, a potvrda se smatra važećom 14 dana od zadnje doze cjepiva, prve i jedine doze ako se radi o cjepivu za koje je predviđena jedinstvena doza), potvrdu o negativnom testu na Covid-19, ne stariji od 48 sati od planiranog ulaska u zemlju (dozvoljeni testovi su molekularni, PCR i brzi antigenski test), potvrdu o preboljenom Covidu-19 izdanu najmanje 11 dana nakon prvog pozitivnog PCR testa, a važeću do 180 dana nakon navedenog testiranja.

Putnicima koji imaju digitalnu potvrdu EU-a o Covidu-19 u bilo kojem od tri modaliteta (cijepljenje, negativan test ili potvrda o preboljenom Covidu-19) i podatke o digitalnoj potvrdi EU-a o Covidu-19 unesu u zdravstveni formular SpTH dodjeljuje se FAST CONTROL QR kod koji omogućava brži kontrolni postupak na graničnom prijelazu.

Portugal

Koronavirus u Portugalu Izvor: EPA / Autor: MIGUEL A. LOPES

Iako se i dalje ne priznaje cijepljenje (nije još uvedena digitalna covid potvrda) te postoji obveza testiranja, od 10. lipnja osim PCR testa napravljenog 72 sata prije ukrcaja može se predočiti i negativan antigenski test napravljen 24 sata prije ukrcaja.

Za putnike iz Hrvatske i svih država EU-a te UK-a više ne treba nužan razlog putovanja ni karantena od 14 dana.

Danska

  • +2
Danska, koronavirus Izvor: EPA / Autor: Bo Amstrup

Hrvatska je označena žutom bojom uz preporuku 'potreban pojačan oprez'. Za putovanja u Dansku iz žutih država nije potrebno predočiti test pri ukrcaju u zrakoplov. Putnici koji ulaze u Dansku iz 'žutih' država EU-a/Schengena, pa tako i Hrvatske, moraju pri ulasku predočiti jedno od navedenoga: potvrdu o punoj imunizaciji cjepivom koje je odobrila EMA i od primitka posljednje doze mora proći najmanje 14, a najviše 180 dana; potvrdu o preboljenju u razdoblju od 14 dana do osam mjeseci prije putovanja ili obaviti testiranje pri ulasku u Dansku.

Švedska

Švedska, koronavirus Izvor: Profimedia / Autor: IBL / Shutterstock Editorial / Profimedia

Strani državljani stariji od 18 godina koji ulaze u Švedsku u pravilu su obvezni posjedovati negativan rezultat testa na Covid-19, ne stariji od 48 sati od uzimanja testa do dolaska na granični prijelaz.

Kao valjani testovi priznaju se PCR, antigenski i LAMP testovi. Testovi na antitijela se ne uvažavaju.

Važno je da su u potvrdi o testiranju navedeni: ime i prezime, datum i vrijeme testiranja, vrsta testa, rezultat i tko je izdao potvrdu.

Nizozemska

  • +12
Nizozemska - Ukrajina 3:2 (EURO 2020) Izvor: EPA / Autor: Pieter Stam de Jonge

Svi putnici za Nizozemsku stariji od 13 godina moraju predočiti negativan PCR test s vremenom uzorka ne starijim od 72 sata. Putnici moraju predočiti negativni PCR test čak i ako su cijepljeni protiv Covida-19. Negativan PCR test nije zamjena za 10-dnevnu samoizolaciju po dolasku u Nizozemsku.

Rumunjska

Hrvatska se trenutno nalazi u tzv. zelenoj zoni epidemiološkog rizika liste zemalja koju periodično ažurira Nacionalni institut za javno zdravstvo Rumunjske. Osobe koje u Rumunjsku dolaze iz Republike Hrvatske ili drugih zemalja tzv. zelene zone ne podliježu nikakvim ograničenjima. Prije dolaska u Rumunjsku svi putnici dužni su ispuniti tzv. obrazac za lociranje putnika.

Hrvatski državljani i osobe koje u Rumunjsku dolaze iz zemalja na listi epidemiološkog rizika označenima kao tzv. crvena zona podliježu obvezi samoizolacije u trajanju od 14 dana dok se putnici koji dolaze iz tzv. žute zone mogu osloboditi uvjeta samoizolacije ukoliko predoče negativan PCR test ne stariji od 72 sata u vrijeme dolaska na granični prijelaz.

Putnici koji imaju potvrdu da su primili obje doze cjepiva (druga doza unatrag najmanje 10 dana) ili koji imaju potvrdu da su preboljeli Covid-19 ne prije više od 90 dana i ne manje od 14 dana mogu ući u Rumunjsku bez ograničenja.

Češka

  • +17
Covid u Češkoj Izvor: EPA / Autor: MARTIN DIVISEK

Svi koji dolaze iz Hrvatske u Češku dužni su prije putovanja ispuniti online obrazac te pri ulasku posjedovati negativan rezultat antigenskog testa na koronavirus, napravljen u akreditiranom laboratoriju u državi članici EU-a maksimalno 24 sati prije početka putovanja ili negativan rezultat PCR testa na koronavirus, napravljen u akreditiranom laboratoriju u državi članici EU-a maksimalno 72 sati prije početka putovanja.

Od obveze prethodne najave ulaska, posjedovanja testa pri ulasku i naknadnog testiranja u Češkoj izuzeti su državljani EU-a koji su preboljeli Covid-19.

Poljska

  • +15
Poljsko-njemačka granica Izvor: EPA / Autor: FILIP SINGER

Pri dolasku iz Hrvatske u Poljsku nužna je karantena od 10 dana. Raniji izlazak iz karantene moguć je samo na temelju negativnog rezultata testa, provedenog u roku od 48 sati nakon prelaska granice u laboratoriju u Poljskoj.

Osobe koje su primile sve potrebne doze cjepiva protiv Covida-19 (dvije doze, odnosno jednu dozu u slučaju Johnson&Johnsona), koje je odobreno za korištenje na razini EU-a, oslobođene su obveze karantene.