UDAR NA VOZAČE

Rastu cijene automobila i auto osiguranja?

25.07.2016 u 15:01

Bionic
Reading

Najavljena usklađivanja s pravilima Europske unije na području emisije ugljičnog dioksida i obveznih auto osiguranja mogla bi iduće godine dovesti do rasta cijena automobila i poskupljenja polica osiguranja

Cijene automobila mogle bi iduće godine porasti zbog uvođenja novog protokola po kojem će se realnije mjeriti potrošnja goriva kod automobila.

Nakon što je nedvojbeno utvrđeno da proizvođači na različite automobila muljaju u iskazivanju deklarirane potrošnje goriva, Europska unija odlučila je postrožiti kriterije za testiranje potrošnje.
Stoga od iduće godine stupa na snagu novi protokol Worldwide harmonized Light vehicles Test Procedures (WLTP) kojim bi se trebala ispraviti razlika između deklarirane i stvarne potrošnje koja je kod pojedinih proizvođača dostizala čak 25 posto.

Budući da Hrvatska, kao i većina europskih država, neke od poreza na vozila veže uz emisiju ugljičnog dioksida, povećanje deklarirane potrošnje ujedno znači i rast deklarirane emisije CO2. Samim time iznosi trošarina za pojedine tipove vozila automatski će se povećati pa će, ako ne dođe do izmjena u poreznim propisima, porasti i cijene automobila.

Prema prvim procjenama, prelazak na novi protokol značit će do osam posto veće deklarirane vrijednosti ugljičnog dioksida što će ovisno o tipu vozila i kategorijama trošarina značiti povećanje cijena od 1.500 do 12.000 kuna.

Povećanje osigurane svote diže cijene autoosiguranja

Od iduće godine mogle bi poskupiti i police obveznog autoosiguranja zbog očekivanog povećanja osigurane svote. Naime, Ministarstvo financija ovih je dana u javnu raspravu uputilo prijedlog o povećanju najniže maksimalne osigurane svote polica auto osiguranja radi usklađivanja s europskim direktivama.

Najniža gornja osigurana svota u slučaju smrti, tjelesne ozljede i oštećenja zdravlja trebala bi se povećati za četiri milijun kuna i ubuduće iznositi do 46,7 milijuna kuna, a za najnižu gornju osiguranu svota u slučaju uništenja ili oštećenja stvari predloženo je povećanje za 844.000 kuna na 9,4 milijuna kuna.

Nakon liberalizacije tržište police osiguranja znatno su pojeftinile, a osiguravatelji već dulje upozoravaju na cjenovni rat koji je poslovanje u ovom segmentu doveo na rub isplativosti.

Stoga bi zakonsko povećanje osigurane svote mogao biti povod za promjenu trenda u cijenama auto osiguranja.