DZS:

Rast proizvođačkih cijena industrije usporio na 2,2 posto na godišnjoj razini

10.07.2023 u 12:14

Bionic
Reading

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u lipnju su na mjesečnoj razini porasle za 0,7 posto, dok je na godišnjoj razini njihov rast usporio na 2,2 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS)

Tako su proizvođačke cijene na godišnjoj razini porasle 28. mjesec zaredom, no nastavile su trend usporavanja rasta. Naime, godišnje stope proizvođačkih cijena rastu kontinuirano od ožujka 2021. godine, pri čemu su u lipnju lani porasle za čak 24 posto, što je bila najviša stopa rasta otkad DZS vodi te podatke, to jest od 2011. godine.

Od srpnja lani godišnja stopa rasta proizvođačkih cijena industrijskih proizvoda kontinuirano usporava. U siječnju ove godine iznosila je 14 posto, veljači 12,7 posto, ožujku 9,3 posto, travnju 6,5 posto i u svibnju 2,5 posto. Ako se usporede proizvođačke cijene industrijskih proizvoda za industriju ukupno, isključujući energiju, tada su u lipnju u usporedbi s mjesecom prije zadržale stabilnost, dok su u usporedbi sa šestim mjesecom 2022. godine više za 4,2 posto.

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda na inozemnom tržištu su u lipnju prema svibnju zadržale stabilnost, a u odnosu na lipanj 2022. niže su za 0,5 posto. Na domaćem tržištu proizvođačke cijene su u lipnju porasle za 1,2 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok su prema lipnju lani više za 4,3 posto.

Na godišnjoj razini, prema glavnim industrijskim grupacijama, na domaćem tržištu najviše su porasle proizvođačke cijene u netrajnim proizvodima za široku potrošnju za 9,1 posto, u trajnim proizvodima za široku potrošnju za 6,5 posto, u kapitalnim proizvodima za 2,7 posto te u intermedijarnim proizvodima za 1,9 posto. Istodobno su u energiji porasle za jedan posto. 

Na mjesečnoj razini, u lipnju ove godine, prema svibnju, na domaćem su tržištu porasle cijene u energiji za 3,7 posto,  netrajnim proizvodima za široku potrošnju za 0,7 posto i u kapitalnim proizvodima za 0,1 posto, dok su pale  u  intermedijarnim proizvodima za 0,3 posto i trajnim proizvodima za široku potrošnju za 0,1 posto. 

Prema nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti, u lipnju ove godine prema istom mjesecu lani proizvođačke cijene najviše su porasle u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji, za 19,3 posto. U opskrbi vodom; uklanjanju otpadnih voda, gospodarenju otpadom te djelatnostima sanacije okoliša porasle su za 0,7 posto te u prerađivačkoj industriji za 0,2 posto. Istodobno su u rudarstvu i vađenju pale za 16,8 posto.

Na mjesečnoj razini, u lipnju u usporedbi s svibnjem proizvođačke cijene u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji porasle su za 2,4 posto, u prerađivačkoj industriji za 0,5 posto i u rudarstvu i vađenju za 0,1 posto. U opskrbi vodom, uklanjanju otpadnih voda, gospodarenju otpadom te djelatnostima sanacije okoliša pale su za 0,1 posto.