GOSPODARSKI PROCVAT

Predviđali su da će biti treće gospodarstvo svijeta. Mogu li do drugog mjesta?

10.07.2023 u 12:07

Bionic
Reading

Indija je spremna postati drugo najveće svjetsko gospodarstvo do 2075. godine, čime bi ne samo prestigla Japan i Njemačku, već postala i opasna konkurencija SAD-u, navodi investicijska banka Goldman Sachs u nedavno objavljenom izvješću. Trenutno je Indija peto najveće gospodarstvo svijeta, nakon Njemačke, Japana, Kine i SAD-a

Uz rastuću populaciju, prognozu pokreće napredak zemlje u inovacijama i tehnologiji, veća kapitalna ulaganja i rastuća produktivnost radnika, navodi Goldman Sachs.

Omjer ekonomski ovisnog i aktivnog stanovništva u zemlji mjeri se brojem uzdržavanih u odnosu na ukupno radno sposobno stanovništvo. Nizak omjer 'ovisnosti' ukazuje na to da postoji proporcionalno više radno sposobnih odraslih koji mogu uzdržavati mlade i starije osobe.

Indijski ekonomist Goldman Sachs Researcha, Santanu Sengupta, kaže, da je ključ za iskorištavanje potencijala indijskog brzorastućeg stanovništva povećanje sudjelovanja njezine radne snage. A Sengupta predviđa da će Indija u sljedećih 20 godina imati jedan od najnižih omjera spomenute 'ovisnosti' među velikim gospodarstvima.

'Dakle, to je stvarno prozor za Indiju da to učini kako treba u smislu postavljanja proizvodnih kapaciteta, nastavka rasta usluga i nastavka rasta infrastrukture', rekao je.

Prioritet indijske vlade je izgradnja infrastrukture, posebice u postavljanju cesta i željeznica. Nedavni proračun zemlje ima za cilj nastavak 50-godišnjih beskamatnih programa zajmova državnim vladama kako bi se potaknule investicije u infrastrukturu.

Goldman Sachs vjeruje da je ovo prikladno vrijeme za privatni sektor da poveća kapacitete u proizvodnji i uslugama kako bi stvorio više radnih mjesta i apsorbirao veliku radnu snagu.

Najveća svjetska gospodarstva

Samo pet zemalja činilo je više od polovine ukupnog svjetskog BDP-a u 2022. godini: SAD, Kina, Japan, Njemačka i Indija. Zanimljivo je da je Indija lani zauzela petu poziciju koju je dotad držala Velika Britanija. 

Prognoze, iako podložne različitim čimbenicima, govore da će 2031. godine deset najvećih svjetskih gospodarstava činiti tri azijske države (Kina, Indija, Japan), četiri europske (Njemačka, Velika Britanija, Francuska i Italija) te SAD, Kanada i Brazil.

Tehnologija i investicije

Predvodnik indijske gospodarske putanje također je njezin napredak u tehnologiji i inovacijama. Očekuje se da će prihod indijske tehnološke industrije porasti za 245 milijardi dolara do kraja 2023., prema Nasscomu, indijskom nevladinom trgovinskom udruženju. Taj će rast doći iz cijelog IT-a, upravljanja poslovnim procesima i tokova softverskih proizvoda, navodi se u Nasscomovom izvješću.

Osim toga, Goldman je predvidio da će kapitalna ulaganja biti još jedan značajan pokretač rasta Indije. 'Indijska stopa štednje vjerojatno će se povećati s padom omjera ovisnosti, rastućim prihodima i dubljim razvojem financijskog sektora, što će vjerojatno učiniti fond kapitala dostupnim za poticanje daljnjih ulaganja', stoji u Goldmanovom izvješću.

  • +5
Indija Izvor: EPA / Autor: DIVYAKANT SOLANKI

Negativni rizici?

Ahilova peta projekcije banke je stopa sudjelovanja radne snage i povećava li se brzinom koju predviđa Goldman. 'Stopa sudjelovanja radne snage u Indiji opala je tijekom posljednjih 15 godina', navodi se u izvješću, naglašavajući da je udio žena u 'formalnoj' radnoj snazi ​​'znatno niži' od one muškaraca.

Žene ondje obavljaju gotovo deset puta više neplaćenog rada od muškaraca. 'Samo 20 posto svih radno sposobnih žena u Indiji je zaposleno', napisala je investicijska banka u zasebnom izvješću u lipnju.

Neto izvoz također koči rast Indije, jer Indija ima deficit tekućeg računa, rekao je Goldman. Banka je, međutim, istaknula da je izvoz usluga ublažio bilance tekućeg računa države. Indijsko gospodarstvo pokreće domaća potražnja, za razliku od mnogih gospodarstava u regiji ovisnijih o izvozu, pri čemu se do 60 posto rasta uglavnom pripisuje domaćoj potrošnji i ulaganjima, navodi se u Goldmanovom izvješću.

S&P Global i Morgan Stanley također su predvidjeli da je Indija na putu da postane treće najveće gospodarstvo do 2030. Indijski BDP u prvom je tromjesečju porastao za 6,1 posto na godišnjoj razini, nadmašivši Reutersova očekivanja o rastu od pet posto. Procjenjuje se da će cjelogodišnji rast zemlje iznositi 7,2 posto, u usporedbi s rastom od 9,1 posto u fiskalnoj godini 2021.-2022.