ZDESLAV ŠANTIĆ

'Rast plaća moraju pratiti reforme i rast efikasnosti'

14.05.2009 u 09:45

Bionic
Reading

Zdeslav Šantić, ekonomski analitičar RBA komentirao je za tportal kako će sporazum sindikata javnih službi i Vlade o povećanju plaća utjecati na makroekonomsku situaciju u zemlji te je iznio svoje stavove o poželjnoj politici plaća

'Treba razgraničiti dvije stvari: prvo, sadašnje stanje je neodrživo, jer ovoliko izdvajanje za plaće u javnom sektoru dugoročno ugrožava stabilnost fiskalnog sustava. No druga je činjenica ta da su plaće u javnim službama niske u odnosu na gospodarstvo. Već sada je prisutan primjerice nedostatak liječnika i medicinskog osoblja, što bi moglo postati još izražajnije nakon ulaska Hrvatske u EU', kazao Šantić.

Također, teško je graditi društvo znanja, ako su zaposleni u obrazovanju i znanosti demotivirani niskim plaćama. 'Zaposlenima u javnom sektoru treba povećati plaće, ali i njihovu efikasnost, za što je potrebno provesti sveobuhvatne reforme u javnoj upravi. Sa strane javnih rashoda, ključno je kretanje mase plaća u narednim godinama. Ako rast plaća u javnoj upravi ne bude pratio rast produktivnosti, očekujem nepovoljne utjecaje na konkurentnost domaćeg gospodarstva te određene inflatorne pritiske', zaključio je Zdeslav Šantić.