TREĆI KVARTAL

Rast kineskog gospodarstva usporio na 6,8 posto

19.10.2017 u 09:23

Bionic
Reading

Kinesko gospodarstvo poraslo je u trećem tromjesečju ove godine 6,8 posto na godišnjoj razini, sporije u odnosu na 6,9 posto u prethodnom kvartalu, ali u skladu s očekivanjima analitičara

Podaci kineskog statističkog ureda, objavljeni u četvrtak, pokazuju i da je tamošnji bruto domaći proizvod (BDP) u proteklom kvartalu porastao više od ciljanih razina vlade koja procjenjuje da će u ovoj godini gospodarstvo porasti 6,5 posto.

Ostvare li se procjene vlade, bit će to sporije u odnosu na prošlu godinu, kada je BDP porastao 6,7 posto, najsporije u posljednjih 26 godina.

Na kvartalnoj razini rast gospodarstva iznosio je u proteklom kvartalu 1,7 posto, blago sporije u odnosu na 1,8 posto u prethodnom tromjesečju.

To ukazuje na stabilan rast drugog po veličini svjetskog gospodarstva, nakon duljeg razdoblja usporavanja izazvanog nastojanjima vlasti da zauzdaju rizično kreditiranje i presnažan rast cijena na tržištu nekretnina.

No, analitičari, a nedavno i Međunarodni monetarni fond (MMF) upozoravaju Peking da je Kina i dalje previše ovisna o poticajnim mjerama kako bi postigla ciljane stope rasta gospodarstva, a te mjere povećavaju dugove.

Ovoga je tjedna na početku kongresa Komunističke partije predsjednik Xi Jinping poručio da će Kina produbiti ekonomske i financijske reforme te dodatno otvoriti svoja tržišta stranim investitorima jer teži pomaku od rasta gospodarstva po visokim stopama prema visokokvalitetnom rastu.

Analitičari su očekivali blago usporavanje rasta BDP-a u trećem kvartalu zbog usporavanja investicija u nekretnine, s obzirom da lokalne vlasti nastoje zauzdati snažan rast cijena nekretnina, dok je kampanja vlade protiv riskantnog kreditiranja dovela do povećanja troškova zaduživanja.

'Statistički podaci pokazuju da se razduživanje nastavlja i da vladine reforme daju rezultate, pri čemu se rast gospodarstva i dalje zadržava na razumnim stopama', kaže Kaori Yamato, ekonomist u Mizuho Research Institute.

Rastu u trećem tromjesečju pridonio je skok investicija u fiksni kapital. Ukupno su u prvih devet mjeseci ove godine investicije porasle za 7,5 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, nešto manje od očekivanja analitičara.

Jutros je objavljeno i da je industrijska proizvodnja u rujnu porasla 6,6 posto na godišnjoj razini, a promet u trgovini na malo 10,3 posto.

Očekuje se i daljnji rast potrošnje stanovništva, s obzirom da je u prvih devet mjeseci ove godine raspoloživi dohodak porastao 7,5 posto na godišnjoj razini, najbrže u posljednje dvije godine.