KAZNENA PRIJAVA

Ramljak optužio Todorića da je Agrokor oštetio za 7,8 milijardi kuna

11.10.2017 u 09:52

Bionic
Reading

Kaznena prijava koju je Vladin povjerenik Ante Ramljak podnio protiv Ivice Todorića i drugih odgovornih osoba iz Agrokora teška je 7,8 milijardi kuna. Terete se za lažiranje financijskih izvješća, odnosno zloupotrebu i povredu obveze vođenja poslovnih knjiga te krivotvorenje

Kaznena prijava, piše Jutarnji list, sastoji se od tri dijela. Prva optužba s inkriminiranom štetom za Agrokor od gotovo 2,3 milijarde kuna odnosi se na stavke koje su se vodile kao troškovi za pripremu IPO-a.

>>Tko bi se sve mogao naći na DORH-ovoj listi kao optuženik ili svjedok?<<

Todorić je, naime, 2010. sklopio ugovor s Agrokorom o pripremi ulaska na burzu, pri čemu je ugovoreno da se svi troškovi vode na tvrtku. U slučaju uspješno provedenog IPO-a Todorić bi podmirio sve troškove, a ako cijela priča padne u vodu, troškovi bi ostali Agrokoru. Taj je ugovor raskinut koncem prošle godine, a svi su troškovi ostali Agrokoru.

Međutim, prema nalazu revizora iz PwC-a, dio tih troškova uistinu se može povezati s pripremama za IPO, ali se barem polovica, kako je na prezentaciji u ponedjeljak istaknuo i Ramljak, odnosi na privatne troškove Ivice Todorića i članova njegove obitelji. Upravo zbog ovih privatnih troškova odvjetnici koje je angažirala izvanredna uprava odlučili su kaznenom prijavom obuhvatiti i članove obitelji Todorić zbog moguće protupravno stečene imovinske koristi.

Drugom optužbom, piše Jutarnji list, obuhvaćeni su zajmovi u ukupnom iznosu od 1,6 milijardi kuna, koje je Agrokor odobrio nizu tvrtki, a od čega 650 milijuna kuna otpada na zajam Ivici Todoriću kao fizičkoj osobi. Prema prijavi, ti su zajmovi u poslovnim knjigama pogrešno prikazivani kao depoziti.

Trećom točkom obuhvaćeni su pak zajmovi koje je Agrokor dobivao, ali ih nije knjižio ili ih je knjižio kao kapital. Radi se u prvom redu o milijardu kuna zajma koji je Agrokoru dao Adris, a Agrokor je to umjesto kao dug, knjižio kao kapital. Uz to, utvrđena su daljnja zaduženja kod poslovnih banaka u ukupnom iznosu od 2,9 milijardi kuna, a koja uopće nisu knjižena.

  • +45
Fotografije koje su obilježile krizu u Agrokoru Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL