PROSVJED U ZAGREBU

'Radnike Diokija tretira se gore od pasa jer ih se izgladnjuje'

Bionic
Reading

Povorka od dvjestotinjak radnika Diokija koji traže da im se isplate otpremnine i sedam zaostalih plaća prvo je prosvjedovala na Markovu trgu gdje su tražili prijam u Vladi. Kada se to nije dogodilo, krenuli su u Ministarstvo financija gdje je predstavnika radnika primio zamjenik ministra financija

Dvjestotinjak radnika Diokija okupilo se jutros u 8.30 sati na Trgu bana Jelačića odakle su otišli na Markov trg kako bi prosvjedovali zbog neisplata plaća posljednjih šest mjeseci. Zatražili su da ih primi netko iz Vlade i da im ponudi rješenje, no kako se to nije dogodilo, krenuli su u Linićevo ministarstvo.

Pozdravili su najavu Čermakovog Croduxa o preuzimanju Diokija i Dina Petrokemije, međutim istaknuli su i da oni moraju od nečega živjeti dok se ne završi predstečajni postupak i nađe rješenje za Dioki grupu.

'Cijelo vrijeme dok ne primamo plaće čuvamo tuđu imovinu i gladujemo. Ne možemo čekati još tri-četiri mjeseca bez kune', poručio je Srđan Perković iz Sindikata naftnog gospodarstva.

Radnike Diokija podržali su i čelnici sindikalnih središnjica - Mladen Novosel iz Saveza samostalnih sindikata Hrvatske i Krešimir Sever iz Nezavisnih hrvatskih sindikata.

'Ove ljude se tretira gore od kućnih ljubimaca jer vlasnici pasa i mačaka koji izgladnjuju svoje ljubimce mogu biti prekršajno i kazneno odgovorni, a vlasnici Diokija koji izgladnjuju svoje radnike ni za što nisu odgovorni', rekao je Novosel.

Sever je zaključio da je vlast neosjetljiva i nema volje pomoći, pa zato sindikati i radnici moraju organizirati puno veće prosvjede.