epilog stečaja

Radnicima Pan-Trgovine nije pomoglo ni 266.000 litara rakije

04.06.2018 u 15:39

Bionic
Reading

Oko 266.000 litara voćnih rakija i drugog alkohola, jedine stečajne imovine ostale iza posrnule đakovačke Pan-Trgovine, konačno će dobiti novog vlasnika. Slovačka Earth Power iz Nove Vesi uplatila je 163.800 kuna jamčevine za ovaj alkohol koji se prodavao po kupoprodajnoj cijeni od 1,63 milijuna kuna

Nesvakidašnji stečajni postupak u Hrvatskoj trebao bi dobiti svoj epilog nakon pet godina i promjene tri stečajna upravitelja. Pred svakim od njih bio je isti zadatak - prodati 266.000 litara voćnih rakija i drugog alkohola, jedine stečajne imovine ostale iza posrnule đakovačke Pan-Trgovine. Sve se moralo prodati odjednom i sve jednom kupcu.

Slovačka tvrtka Earth Power iz Nove Vesi uplatila je 163.800 kuna jamčevine za kupnju toga alkohola koji se prodavao po kupoprodajnoj cijeni od 1,63 milijuna kuna, potvrdio je Glasu Slavonije stečajni upravitelj Zoran Subotić.

'U tijeku je usklađivanje količina i druge formalnosti s Carinom jer svaki se kamion mora prijaviti Carini, preuzimatelj treba imati carinski broj i drugo. Isporuka može krenuti nakon što se uplati kupovnina. Bez njezine potpune uplate nema izlaza alkohola iz trošarinskog skladišta u Slavonskom Brodu', objasnio je Subotić za Glas Slavonije.

Stečaj je nad đakovačkom Pan-Trgovinom otvoren prije pet godina, a rakija je bila jedina pokretna imovina ove posrnule tvrtke iz sastava Pan grupacije. Osim nesvakidašnje imovine, stečaj je otežavao nedostatak procjenitelja, ali i čuvar te imovine.

Prodajom rakije namirit će se jedino radnici kao vjerovnici prvog višeg isplatnog reda, ali ne u iznosu većem od 20 posto. Njih 343 potražuje 5,88 milijuna kuna, a na ime rakije uplatit će im se 1,6 milijuna kuna. Do sada su jedino dobili tri plaće koje im je isplatila Agencija za osiguranje radničkih potraživanja u slučaju stečaja poslodavca.

  • +15
Na Praznik rada u organizaciji sindikata održan prosvjed radnika Izvor: Cropix / Autor: Srdjan Vrancic / CROPIX