ZAŠTOPANE PLAĆE

Radnici Fine tuže upravu i Linića zbog neisplate bonusa

07.06.2013 u 17:32

Bionic
Reading

Sindikat Solidarnost predao je sudu tužbe 1.641 radnika Fine protiv uprave te tvrtke zbog neisplaćenih godišnjih nagrada za 2012. godinu

Predstavnici sindikata najavili su da je u pripremi i tužba protiv ministra financija Slavka Linića. Tvrde da se Linić miješao u poslovanje Financijske agencije i zaustavio isplatu godišnjih nagrada, iako je tvrtka lani poslovala pozitivno, a godišnje nagrade pravo su zaposlenika Fine po kolektivnom ugovoru.

'S jedne se strane stalno govori da državnim tvrtkama treba podići konkurentnost, dok Vlada istodobno poručuje da ih u plaćama i materijalnim pravima treba svesti na razinu državnih službi', istaknuo je predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever.

'U Fini su plaće 'zaštopane' u svom rastu, zbrinuo se višak ljudi, Fina je restrukturirana, zdrava tvrtka koju bi trebalo pustiti da posluje. No očito je da politika želi poravnati sve, neovisno o tome je li netko učinio te postupke ili nije. A istovremeno se šalju poruke u ostale državne tvrtke da trebaju prihvatiti restrukturiranje i kasnije će, naravno, biti oslobođeni raznih spona. Možda je Fina najbolji primjer koliko je varavo takvo obećanje', zaključio je Sever.