PODIŽU ŠATOR

Radnici Adria čelika prosvjeduju zbog neisplate šest plaća

15.05.2015 u 17:01

Bionic
Reading

Zbog neisplate šest plaća u petak su ispred Adria čelika u Kaštel Sućurcu prosvjedovali radnici tog poduzeća, te su najavili kako će u nastojanju da dobiju svoje plaće u ponedjeljak podići prosvjednički šator kod tvornice

Radnici traže da im se isplate plaće, te pozivaju Državno odvjetništvo i druge institucije da postupe po zakonu s obzirom da je Adria čelik 240 dana u blokadi.

Zvonko Šegvić iz Nezavisnog sindikata rekao je kako je Uprava poduzeća radnicima zabranila prosvjed pred Adrai čelikom, nakon čega su ih zaštitari udaljili.

'Nismo zbog toga željeli odustati od prosvjeda već smo ga održali preko ceste. Jedan nam je tamošnji stanovnik rekao da će nam on ustupiti svoju zemlju za sljedeći prosvjed. A taj sljedeći prosvjed će se održati u ponedjeljak, kada ćemo podići šator u kojem će uz radnike biti samo sol, kruh i voda. Na to i jesmo spali', kazao je Šegvić.

Dodao je da ga zanima kako bi u Njemačkoj prošao vlasnik i direktor Adria čelika, Edgar Schumacher, kada radnicima ne bi isplatio plaće.

Zasigurno ne ovako kao u Hrvatskoj gdje je, barem što se toga tiče, Schumacher postao pravi Hrvat, dodao je Šegvić.

Adria čelik ima nešto manje od 200 radnika kojima je poslodavac dužan svakome od 20 do 28 tisuća kuna, bez kamata. Posljednju su plaću dobili pred kraj prošle godine.

Početkom svibnja su radnici Adria čelika doznali da im je poslodavac pripremio otkaze ugovora o radu, za njih ukupno 160, zbog čega je reagirao sindikat. Naime, sindikat je upozorio vlasnika da su otkazi nezakoniti jer, kako su naveli, prilikom otkaza nije obavljeno propisano savjetovanje sa sindikalnim povjerenikom, o otkazima nije obaviješten Zavod za zapošljavanje, a niti je napravljen program zbrinjavanja tehnološkog viška. Također dio radnika je pokrenuo zahtjev za stečaj poduzeća