TRAŽI SE 300 KUNA PO DIONICI

Pulski Uljanik nitko neće zato jer je preskup

25.08.2009 u 08:59

Bionic
Reading

U HFP-u do sada preuzeto 16 ponudbenih dokumentacija za škverove gubitaše, a za Uljanik se još nitko nije interesirao

Naše najuspješnije brodogradilište, pulski Uljanik, prodaje se po posebnom modelu i po nimalo niskoj cijeni. U pitanju je 397,4 milijuna kuna početne cijena za paket od 59,25 dionica, što je obračunato na bazi nominalne vrijednosti od 300 kuna po dionici.

U isto vrijeme na Zagrebačkoj burzi cijena dionice Uljanika ne prelazi 180 kuna. I u samom Uljaniku kažu da nisu ni računali na kupce u prvom krugu, no to ne znači da ih neće biti. Također, ne kriju da računaju na ozbiljne domaće ponuđače udružene u konzorcij, a u javnosti se već dugo spekulira da bi okosnicu tog konzorcija činile brodarske kompanije, u prvom redu zadarska Tankerska plovidba, inače Uljanikov partner u suvlasničkoj strukturi Viktora Lenca.

Interes za sudjelovanje u tom konzorciju nije krio ni Danko Končar, koji je već otkupio ponudbenu dokumentaciju za sva ostala brodogradilišta. Potencijalnim partnerima očito se ne žuri jer čekaju drugi krug prodaje.

Posebnim modelom predviđena je i prodaja 25 plus 1 dionice radnicima. Sigurno je da uprava Uljanika, koja u pulski škver vodi već 25 godina, neće dopustiti da u vlasničku strukturu uđe bilo tko iz kategorije špekulantskog kapitala. Svi ponuđači za neki škver Fondu moraju priložiti i jamstvo od pet milijuna kuna.