veliki spor

Puharić se u pismu hrvatskim zastupnicima u EP-u požalio na HPB

12.11.2021 u 17:26

Bionic
Reading

Jušte Puharić, poduzetnik iz Makarske, poslao je pismo svim hrvatskim zastupnicima Europskog parlamenta i tako upozorio na problem u bankarskom sustavu, u kojem se rvatska poštanska banka, kako tvrdi, oglušuje na pravomoćne sudske presude uz punu potporu HNB-a i HANFA-e.

Puharić je ovim putem naglasio da banka u većinskom državnom vlasništvu svjesno krši zakon i ne poštuje pravomoćnu sudsku presudu prema kojoj je dužna isplatiti 12,6 milijuna kuna sa zateznim kamatama i troškovima, što ukupno predstavlja iznos od 30 milijuna kuna, nego svojim vlasnicima – državi i mirovinskim fondovima – stvara nove milijunske troškove ovršnog postupka i zateznih kamata.

- Na ovaj način HPB ujedno vrši i kazneno djelo “Neizvršavanje sudske presude” iz čl. 311. Kaznenog zakona, čime javnosti i svim građanima šalje poruku nedodirljivosti koju uprava ove kreditne institucije osjeća uslijed političke podrške vlasnika, benevolentnog odnosa kojeg Hrvatska narodna banka iskazuje u primjeni svojih supervizijskih ovlasti nad bankama, tromosti pravosudnog sustava i golemog kapitala kojim banka raspolaže i koristi ga kao komparativnu prednost u pravnoj i poslovnoj borbi sa svojim klijentima koji nemaju ni približno takve financijske kapacitete, tvrdi Puharić.

- Duboko sam razočaran postupanjem HPB-a, prvo time što su mi svojim nestručnim i nezakonitim radom prouzročili milijunsku štetu, kao i time što odbijaju poštovati pravomoćnu sudsku presudu. Iako je sud u postupku ovrhe na poslovnom udjelima u HPB Investu odbio zahtjev banke za odgodu ovrhe, zbog čega će u daljnjem tijeku ovršnog postupka na javnoj dražbi biti prodan poslovni udio u HPB Investu i HPB će izgubiti upravljanje nad imovinom fondova od čak 800 milijuna kuna, banka do današnjeg dana nije podmirila svoju obvezu, zaključuje Puharić.