PREDVIĐANJA SVJETSKE BANKE

Prva globalna recesija od 2. svjetskog rata

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 09.03.2009 13:57
  • Objavljeno 09.03.2009 u 13:53
recesija

recesija

Izvor: Guliver/Getty Images / Autor: -

Svjetsko gospodarstvo zabilježit će ove godine prvi pad aktivnosti od Drugog svjetskog rata, prognozirala je Svjetska banka uoči sastanka ministara financija i guvernera središnjih banaka članica skupine razvijenih i zemalja u razvoju G20

Banka sa sjedištem u Washingtonu izvijestila je da svjetska trgovina ide prema najoštrijem padu u 80 godina, te da će taj trend najjače pogoditi istočnu Aziju.

Gospodarska prognoza Svjetske banke pesimističnija je i od one Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), koji je u siječnju predvidio rast aktivnosti u svjetskom gospodarstvu u visini skromnih 0,5 posto.

Svjetska banka upozorila je u nedjelju da se u razdoblju globalne recesije zemlje u razvoju samo u ovoj godini suočavaju s financijskim manjkom od najmanje 270 milijardi a možda i do 700 milijardi dolara. Kreditori privatnog sektora pobjegli su s tržišta u razvoju, konstatiraju u SB-u.

Tri od četiri siromašne zemlje nemaju resursa za borbu protiv rastućeg siromaštva u uvjetima aktualnog usporavanja, a međunarodne financijske institucije neće moći pomoći zemljama u razvoju tijekom same krize, upozorila je Svjetska banka.

"Moramo djelovati u realnom vremenu na sve težu krizu koja pogađa ljude u zemljama u razvoju", kazao je predsjednik Svjetske banke Robert Zoellick. "Aktualna globalna kriza treba globalno rješenje, te je sprečavanje gospodarske katastrofe u zemljama u razvoju važno i za globalne napore prevladavanja krize".

Zoellick je pozvao na "ulaganje u mreže socijalne skrbi, infrastrukturu i mala i srednja poduzeća, kako bi se stvorila radna mjesta i izbjegli socijalni i politički neredi."

Svjetska banka kazala je da će veliki proračunski deficiti u bogatim zemljama vjerojatno dodatno ograničiti dostupnost kredita za siromašne zemlje. One pak zemlje u razvoju koje se još uvijek mogu zaduživati plaćat će veće kamate u trenutnoj financijskoj klimi.

U izvješću Svjetske banke navodi se također da 94 od 116 zemalja u razvoju već bilježi usporeni gospodarski rast.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi