MJESEČNI DEFICIT

Prosječnom kućanstvu manjka 2.000 kuna

  • Autor: Z.K.
  • Zadnja izmjena 18.02.2009 11:08
  • Objavljeno 18.02.2009 u 11:08
porez

porez

Izvor: tportal.hr / Autor: arhiva

Prosječnoj hrvatskoj obitelji potrebno je mjesečno 8.950 kuna za zadovoljavanje osnovnih potreba, a raspoloživi prihod u 2008. godini bio je 6.920 kuna, pokazuje najnovije istraživanje agencije Gfk o kretanju prihoda i troškova u hrvatskim kućanstvima

Istraživanje pokazuje da čak 68 posto kućanstava ima nedostatne prihode, a razlika između potrebnih i ostvarenih prihoda iznosi u prosjeku oko 2.000 kuna. U prosjeku bi njihova primanja trebala biti čak 67 posto veća da bi bili u stanju adekvatno pokriti troškove za sve osnovne životne potrebe.

Ostvarene prihode veće od potrebnih ima samo 12 posto kućanstava, a 17 posto ispitanika izjavilo je da zarađuje točno toliko koliko im treba.

Najviša pojedinačna stavka, oko 30 posto, u kućnom budžetu i dalje otpada na hranu, a slijede ukupni troškovi stanovanja koji čine oko 16 posto kućnog budžeta. Osim troškova za stanovanje i hranu, koje imaju sva kućanstva, najviše su zastupljeni još troškovi za odjeću/obuću, telekomunikacijske usluge i prijevoz.

Tek oko četvrtina kućanstava stavljala je nešto na štednju, a oko 16 posto otplaćivalo je barem jedan stambeni kredit.

U odnosu na 2007. godinu, domaćinstva su u 2008. godini izdvajala više za gotovo sve vrste troškova. Neznatno manje je išlo na fiksni telefon, dok su troškovi za kulturu, rekreaciju i zabavu ostali na istoj razini. Kako bi pokrili rastuće troškove osnovnih potreba, Hrvati su prošle godine smanjili kupovinu trajnih dobara.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi