PODBACILE TROŠARINE

Proračunski deficit narastao na 9 mlrd. kuna

ministarstvo financija

ministarstvo financija

Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic/Cropix

Državni zavod za statistiku prošlog je tjedna objavio da je u trećem kvartalu ove godine, odnosno u razdoblju od lipnja do rujna, BDP u Hrvatskoj rastao 0,6 posto, a podaci Ministarstva financija o prihodima za listopad sugeriraju da se taj rast nije nastavio. Već u listopadu pali su svi pokazatelji koji govore o stanju u gospodarstvu, a pogotovu o potrošnji u zemlji, što je još jedna potvrda da je rast u trećem tromjesečju rezultat turističke sezone, a ne zaokreta u gospodarstvu

Tako su ukupni proračunski prihodi u listopadu bili 9,5 milijardi kuna i pali su za sto milijuna kuna u odnosu na isti mjesec 2010. godine. U najvećem je to dijelu posljedica pada prihoda od trošarina, koji su u listopadu ove godine iznosili 951 milijun kuna i pali su za oko 400 milijuna kuna u odnosu na lanjski listopad, što je pad od 30 posto.

Najviše su, i to za oko 360 milijuna kuna, podbacili prihodi od trošarina na duhan i cigarete. Za oko deset posto pali su u listopadu u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec i prihodi od trošarina na naftne derivate, pivo i alkohol. Pad svih tih trošarina slika je onoga što se događa s potrošnjom u Hrvatskoj.

Iako nije riječ o tako velikom padu, listopad bilježi i manje prihode od poreza na dohodak i PDV-a, što također sugerira da se događa smanjenje gospodarske aktivnosti u zemlji, ali i smanjenje potrošnje, i to je znak da nakon blagog rasta u drugom i trećem tromjesečju Hrvatsku potkraj godine ponovno zahvaća kriza i da je izgledna nova recesija.

Inače, proračunski su prihodi u deset mjeseci ove godine bili 89,3 milijarde kuna, što je 630 milijuna kuna manje nego u prethodnoj godini. Država je potrošila 98,43 milijarde kuna, otprilike isto kao i prošle godine, pa je tako u deset mjeseci njezin trošak bio devet milijardi kuna veći od ostvarenih prihoda.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi