POSLODAVCI

Proračun treba srezati 10 milijardi kuna

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 10.07.2009 11:53
  • Objavljeno 10.07.2009 u 11:41
Damir Kuštrak

Damir Kuštrak

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Biljana Gaurina

Hrvatska udruga poslodavaca od Vlade premijerke Kosor traži sutra snažnu fiskalnu prilagodbu jer kriza je poprimila najozbiljnije razmjere i vremena za čekanje više nema.

Hrvatska udruga poslodavaca od Vlade premijerke Kosor traži sutra snažnu fiskalnu prilagodbu jer kriza je poprimila najozbiljnije razmjere i vremena za čekanje više nema, piše Večernji list. Poslodavci na taj problem upozoravaju od listopada prošle godine, kada su istaknuli kako je proračun koji je donesen bio sasvim nerealan, kako je natezanje sindikata javnih i državnih službi oko plaća bio potpuno nepotreban, kako su gospodarstvenici na uštrb države bili istisnuti iz kreditnih resursa, a neminovno je kako se kriza i dalje produbljuje.

Sada je jasno kako je kriza uzela maha i krajnje je vrijeme da se naprave konkretni ali istovremeno i bolni rezovi, na što poziva i guverner HNB-a Željko Rohatinski koji također traži trenutne i snažne fiskalne prilagodbe.

HUP od Kosoričine vlade traži četiri konkretne stvari. 'Prvo - prije ljetne stanke treba napraviti značajan rebalans proračuna, drugo - treba raspraviti s MMF-ovom situaciju, odnosno ozbiljan rebalans treba objasniti MMF-u. Treće - treba usporediti i primijeniti stvarne uspješne antirecesijske mjere, te konačno treba regulirati problem tržišta rada.

Za HUP je neprihvatljivo da sa socijalnim partnerima nije dosad ostvarena iskrena komunikacija, jer sindikati moraju shvatiti kako se rigidnim zakonodavstvom za koje se zalažu, ne može spriječiti kršenje zakona. Zato danas najviše otkaza radnici dobivaju po kriteriju ugovora o radu a ne po učinkovitosti', rekao nam je predsjednik HUP-a Damir Kuštrak

HUP stoga smatra da treba srezati troškove minimalno 10 milijardi kuna, širom proračuna, možda ne linearno, no treba dotaknuti sve, a tezu o socijalnoj ugroženosti treba staviti na danje svijetlo i konačno utvrditi tko su socijalno ugrožene kategorije?

Saznajemo da kao dvije ključne skupine uspjeha rebalansa i rezova HUP ocjenjuje sindikalne središnjice i seljake, i smatraju kako će od branitelja Kosor dobiti podršku. Što se seljaka tiče mora se po mišljenju HUP-a snažno pokrenuti reforma poljoprivrede i uvesti tržišna pravila poslovanja. Kod sindikata je pak problem što velik broj sindikata ima političke ciljeve, kao što su izvanredni izbori, jer to nije njihov zadatak. Iz toga se može zaključiti kako sindikate zapravo muči Zakon o reprezentativnosti sindikata, odnosno po kojem ključu će se dijeliti sindikalna imovina i tko će od njih sjediti u institucijama.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi