ANALIZA MMF-a

Promjena u potrošnji u SAD-u mogla bi biti štetna za svjetsko gospodarstvo

02.11.2022 u 18:47

Bionic
Reading

Američko gospodarstvo zabilježilo je u trećem tromjesečju bolji rezultat no što se očekivalo, ali promjena u obrascima potrošnje mogla bi imati štetne posljedice po svjetsko gospodarstvo, upozorio je u srijedu dužnosnik MMF-a.

Obnašatelj dužnosti direktora MMF-ova odjela za zapadnu hemisferu podsjetio je da je zajmodavac prognozu o 1,6-postotnom rastu američkog BDP-a u ovoj godini temeljio na procjeni o slabijem rastu u trećem tromjesečju no što je pokazalo prošlotjedno izvješće ministarstva trgovine.

Aktivnost je prema izvješću ministarstva porasla 0,6 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca kada je smanjena 0,1 posto. Na godišnjoj razini BDP je porastao 1,8 posto, kao i u razdoblju od travnja do lipnja.

"Bilo je to snažno izvješće. Definitivno je kvartal snažniji nego što smo predviđjeli u listopadskim projekcijama pa u tom smislu signalizira podizanje (procjene)”, rekao je Chalk u razgovoru za Reuters.

Upozorio je ipak da je američki BDP ove godine jako oscilirao, bilježeći pad u drugom tromjesečju, da bi u trećem dobio neuobičajeno snažnu podršku neto izvoza i velikog rasta zaliha.

Inflacija u SAD-u Izvor: EPA / Autor: MICHAEL REYNOLDS

Američko tržište nekretnina značajno usporava otkako je središnja banka počela podizati kamatne stope, a snažniji utjecaj viših kamatnih stopa na tržištu rada, plaćama i inflaciji vjerojatno se može očekivati u idućoj godini, ističe dužnosnik MMF-a.

Podaci za treće tromjesečje odražavaju istodobno promjenu u obrascima potrošnje u SAD-u i opetovanu pojačanu potrošnju na usluge, uključujući putovanja, ugostiteljske usluge i zdravstvenu skrb, i smanjenu potražnju na robu iz uvoza, kao u pandemiji, napominje.

Ta promjena mogla bi imati negativne posljedice po druge zemlje, naglasio je.

"Mislim da je ta reorganizacija potražnje u SAD-u doista važna značajka. Gledajući kretanja u idućoj godini, SAD usporava, a to nikad nije dobro za globalno gospodarstvo", rekao je Chalk.

MMF prognozira da će rast u SAD-u u idućoj godini usporiti na jedan posto, a globalno gospodarstvo na 2,7 posto, s ovogodišnjih 3,2 posto.

"Osim usporavanja, (SAD) se udaljava od robe, pogoršavajući posljedice po globalno gospodarstvo", ustvrdio je.

U SAD-u je potražnja za uslugama uglavnom ograničena na matično tržište, a potražnja za uvozom opada, objašnjava.

"A kada američka potražnja za robom opada, to je loše za ostatak svijeta", zaključuje dužnosnik MMF-a.