podaci dzs-a

Proizvođačke cijene u lipnju pale za 1,2 posto

  • Autor: T. O./Hina
  • Zadnja izmjena 11.07.2019 09:55
  • Objavljeno 11.07.2019 u 09:55
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Proizvođačke cijene industrije u Hrvatskoj su u lipnju bile niže za 1,2 posto u odnosu na svibanj, dok su na godišnjoj razini bile više za 0,4 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS)

Na mjesečnoj razini proizvođačke cijene industrijskih proizvoda na domaćem su tržištu bile niže za 1,1 posto, a na inozemnom za 1,4 posto.

Na godišnjoj su razini, pak, cijene na domaćem tržištu porasle za 0,4 posto, a na inozemnom za 0,3 posto.

Isključe li se cijene energije, proizvođačke su cijene u industriji u lipnju u odnosu na svibanj bile niže za 0,2 posto, dok su u odnosu na lipanj 2018. porasle za 1,1 posto.

Prema glavnim industrijskim grupacijama, u lipnju su prema mjesecu ranije porasle proizvođačke cijene trajnih proizvoda za široku potrošnju za 0,1 posto, a pale su u energiji za 4,7 posto, intermedijarnim proizvodima za 0,3 posto i u netrajnim proizvodima za široku potrošnju za 0,2 posto. U kapitalnim su proizvodima zadržale stabilnost.

Na godišnjoj su razini proizvođačke cijene industrijskih proizvoda porasle u trajnim proizvodima za široku potrošnju za 1,4 posto, u intermedijarnim proizvodima za 1,3 posto, u netrajnim proizvodima za široku potrošnju za 1,1 posto i u kapitalnim proizvodima za 0,5 posto, dok su pale u energiji za 2,1 posto.

  • +8
  • +5

Brodogradilište Uljanik

Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Marusic/PIXSELL

Promatrano prema djelatnostima, na mjesečnoj su razini cijene u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji porasle za 0,1 posto kao i u opskrbi vodom, uklanjanju otpadnih voda, gospodarenju otpadom te djelatnostima sanacije okoliša, a pale su u prerađivačkoj industriji za 1,4 posto te u rudarstvu i vađenju za 0,6 posto.

Na godišnjoj su razini proizvođačke cijene u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji porasle za 3,7 posto, u opskrbi vodom, uklanjanju otpadnih voda, gospodarenju otpadom te djelatnostima sanacije okoliša za 0,6 posto, a pale su u rudarstvu i vađenju za 1,8 posto, dok su u prerađivačkoj industriji zadržale stabilnost.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!