OCJENA POSLODAVACA

Programi Kukuriku koalicije i HDZ-a su jednako loši

  • Autor: Z. Korda
  • Zadnja izmjena 25.10.2011 15:59
  • Objavljeno 25.10.2011 u 12:17
hup

hup

Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / Cropix

'Iako u oba programa ima dobrih i pozitivnih prijedloga, niti jednim od njih ne možemo biti zadovoljni', diplomatska je ocjena poslodavaca o predizbornim gospodarskim programima Kukuriku koalicije i HDZ-a, proizišla iz usporedbe podudarnosti tih programa s ciljevima i preporukama HUP-a objedinjenim u dokumentu 'Za razvoj Hrvatske 2011-2015.'

'Nama nije cilj kritizirati radi kritike, želimo utjecati na stranke na konstruktivan način, poticanjem dijaloga kako bismo postigli da se ono što nije dobro popravi', rekao je predsjednik HUP-a Ivan Ergović, naglašavajući da poslodavci ne žele davati preporuke glasačima.

Ergović: Nemamo ništa protiv MMF-a

'Naš cilj je što bolji kreditni rejtnig i što povoljnije financiranje, a na koji način će to neka politička opcija realizirati, nama nije bitno', izjavio je Ergović na novinarski upit jesu li poslodavci za dolazak MMF-a.

Pri ocjeni stranačkih programa nezavisni ekonomski stručnjaci Velimir Šonje i Katarina Ott analizirali su ukupno 47 komponenti koje je predložio HUP – njih pet odnosi se na ciljeve, 37 na mjere i aktivnosti, a pet na velike institucionalne reforme.

Rezultati analize pokazuju da Kukuriku koalicija u svom planu ne spominje 17 od 47 mjera za koje se zalažu poslodavci, pri čemu su s gledišta poslodavaca najlošiji dio 'Plana 21' mjere upravljanja državnim poduzećima. Od sedam mjera koje je HUP predložio za rješavanje problema u tom segmentu, Kukuriku koalicija predviđa samo dvije. Čak polovina, devet od 18 mjera koje je HUP predložio, nedostaje i u segmentu smanjenja poduzetničkih troškova, jačanja konkurentnosti i izvoza.

Dokument je nedorečen kada je riječ o najavljenim novim poreznim oblicima koji bi trebali nadoknaditi manje prihode zbog najavljenog smanjenja poreznog opterećenja rada i uvođenja poreznih poticaja za zapošljavanje. 'Spominje se dodatni porez na imovinu koja nije stan, ali prijedlog nije razrađen', pojasnio je Velimir Šonje, izražavajući stajalište da bi se dodatnim oporezivanjem imovine teško moglo nadoknaditi predloženo osjetno smanjenje doprinosa za zdravstvo.

Ono što posebno smeta poslodavcima u nastupima predstavnika Kukuriku koalicije je antipoduzetnička retorika. 'Za takvu retoriku kada su u pitanju odnosi rada i kapitala i raspodjela dohotka nema podloge', naglasio je Davor Majetić, direktor HUP-a, dodajući da zaoštrena retorika može biti samo kontraproduktivna ako se ima na umu da je tipični hrvatski poduzetnik također ugrožen, baš kao i prosječni hrvatski radnik.

Najbolji dio 'Plana 21' za poslodavce je zalaganje za borbu protiv neplaćanja. Dobar je i plan fiskalne konsolidacije i reforma teritorijalnog ustroja, iako Koalicija nema namjeru smanjivati broj općina.

I HDZ-ovom programu, koji ne spominje 18 od 47 mjera koje zagovara HUP, poslodavci najviše zamjeraju politiku upravljanja državnim poduzećima. Od sedam mjera koje je HUP predložio za rješavanje problema u tom gospodarskom segmentu, HDZ predviđa samo jednu. U HUP-u to smatraju zabrinjavajućim jer su se državna poduzeća u proteklim godinama pokazala leglom korupcije, lošeg upravljanja i neefikasnosti.

HDZ-ov program loše je ocijenjen i u segmentu smanjenja poduzetničkih troškova, jačanja konkurentnosti i izvoza. U tom području nedostaje čak osam od 18 mjera koje su predložili poslodavci. Jedna od većih zamjerki HDZ-ovu programu je da mu nedostaju kvantifikacije ciljeva, osobito za javni dug, gospodarski rast i nezaposlenost.

Ipak, poslodavci pozitivno ocjenjuju HDZ-ove mjere za fiskalnu stabilnost (Zakon o fiskalnoj odgovornosti, prijedlog ustavnog jamstva za fiskalne limite), koje pokazuju da je HDZ prepoznao nužnost fiskalne konsolidacije kroz smanjivanje udjela rashoda opće države u BDP-u.

Poslodavcima se najviše sviđaju HDZ-ove mjere za jačanje malih i srednjih poduzeća te najavljene institucionalne reforme u području javne uprave. Poslodavci su pohvalili i HDZ-ove prilično uvjerljive najave pomoći poduzetnicima u korištenju EU fondova.

'Smatramo da ovo što je ponuđeno nije dovoljno dobro da osigura potreban gospodarski rast', zaključio je Ergović, pozivajući stranke da razmotre HUP-ove analize i komentare te nadopune i dorade program buduće vlade.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi