pesimistične prognoze

Naviknite se na inflaciju, američki ekonomisti očekuju novi rast cijena: 'Bit će teško preokrenuti trend bez uništenja ekonomije'

06.07.2022 u 22:17

Bionic
Reading

Ekonomisti goleme američke banke Goldman Sachs ovog vikenda ponovno su revidirali projekcije inflacije te predviđaju još veći rast već ovoga ljeta. Ukazali su na sličnost nedavnih velikih skokova cijena s onima koji su prethodili rekordnoj inflaciji prije nekoliko desetljeća, što upućuje na njezino puno dulje trajanje nego što se to prvotno predviđalo

Ekonomisti Goldman Sachsa upozorili su svoje klijente da bi potrošačke cijene mogle brže rasti u drugoj polovici ljeta uslijed kontinuiranog rasta troškova transporta i zdravstvenog osiguranja koji guraju temeljnu inflaciju u SAD-u (iz koje su isključene nestabilne cijene hrane i energenata).

Očekuje se da bi cijene zdravstvenog osiguranja i i automobila, dva najveća okidača inflacije tijekom pandemije, trebale pojačano padati krajem ove godine. Temeljna inflacija tako bi trebala do rujna rasti do 6,3 posto (u svibnju je iznosila šest posto) i onda se krajem godine spustiti na 5,5, a krajem 2023. na 2,4 posto, piše Forbes.

Stručnjaci priznaju da je rast temeljne inflacije posljednjih šest mjeseci premašio sva očekivanja. Takav rast brojki jako je sličan onome iz 60-ih i 70-ih godina 20. stoljeća, kada je dugotrajan skok cijena od deset posto pridonio produljenju razdoblja slabog gospodarskog rasta i izazvao desetljeće slabe zarade na burzama. Inflaciju trenutačno može potencirati i porast potražnje za putovanjima jer cijene stanova, restorana i smještaja dosežu nove vrhunce.

'Potrošači će možda morati živjeti u svijetu u kojem je visoka inflacija (u odnosu na prethodno desetljeće) konstanta', rekao je Jeffrey Roach, glavni ekonomist LPL Financiala, dodajući da je šefica Europske središnje banke Christine Lagarde prošli tjedan upozorila da postoje 'znakovi rasta' koji sugeriraju da bi nestašica u opskrbi s kojom se svijet suočava mogla potrajati dulje nego što se očekivalo.

'Treba biti svjestan mogućnosti da se stope inflacije neće spustiti na željene razine još mnogo godina', kaže Roach. Pri tome je nedostatak radne snage jedan od čimbenika koji bi dodatno mogao utjecati na visoke vrijednosti inflacije.

  • +2
Inflacija u SAD-u Izvor: Profimedia / Autor: Richard Levine / Alamy / Alamy / Profimedia

Podsjećamo da je FED-ovo povećanje kamatnih stopa, najviše u posljednjih 28 godina, u borbi s inflacijom u SAD-u pokosilo vrijednost dionica i posljedično izazvalo sve veći strah od recesije. Glavni burzovni indeksi pali su prošlog mjeseca u tzv. medvjeđe tržište, što podrazumijeva pad vrijednosti dionica od barem 20 posto u odnosu na zadnje najviše vrijednosti. Sve je to prouzrokovalo val otkaza. 'Ne vjerujemo da FED može zaustaviti inflaciju bez potpunog uništenja gospodarstva, ali izgleda da je to jedino što trenutačno mogu učiniti bez obzira na sve', rekao je Brett Ewing, glavni tržišni strateg tvrtke First Franklin Financial Services.