poremećaji u nabavi

Prognoza WTO-a: Oporavak globalne trgovine mogao bi oslabiti u drugoj polovini godine

18.08.2021 u 18:37

Bionic
Reading

Svjetska trgovina robom snažno se oporavila ove godine, ali posustajanje izvoznih narudžbi signalizira da bi njezin rast od sredine godine mogao usporiti, izvijestila je u srijedu Svjetska trgovinska organizacija (WTO).

Barometar globalne robne trgovine porastao je na 110,4 boda, najvišu razinu otkada je WTO u srpnju 2016. godine počeo objavljivati izvješća.

Rast odražava snažan rast razmjene, ali i duboki šok koji je u prošloj godini izazvala pandemija koronavirusa, ističe WTO.

Sve sastavnice barometra bile su iznad trenda, a najsnažnije su porasli indeksi kontejnerskog i zračnog prijevoza tereta i trgovine sirovinama.

Porastao je i indeks trgovine automobilskim proizvodima, unatoč smanjenoj proizvodnji i prodaji u pojedinim zemljama zbog nestašice poluvodiča, koja se očitovala i u blagom padu trgovine elektroničkim komponentama.

Pad indeksa novih izvoznih narudžbi signalizira pak da će tempo oporavka vjerojatno usporiti, upozoravaju iz WTO-a.

Obujam globalne robne razmjene poskočio je u prvom tromjesečju 5,7 posto u usporedbi s istim prošlogodišnjim razdobljem, najsnažnije u nešto više od devet godina, a vrijednost barometra signalizira da će rast u drugom tromjesečju biti još snažniji, ističe WTO.

Od sredine godine tempo oporavka trebao bi usporiti, preciziraju, upozorivši i da bi razmjenu mogli ograničiti poremećaji u lancima nabave, poput nestašice poluvodiča.

Dodaju i da je vrijednost najnovijeg barometra u skladu s procjenom iz ožujka da bi svjetska robna trgovina ove godine trebala porasti osam posto, nakon 5,3-postotnog pada u 2020.